Paviljoen met uitzicht op oude oceaanreus

Aan het uitzicht vanaf het SS Rotterdam ontbreekt iets: het uitzicht óp het SS Rotterdam. Hoe majestueus het schip ligt afgemeerd zie je het best vanaf de overkant van de Maashaven. Naast de opvallende Warmtehub van Stadsverwarming ligt, mét uitzicht op de oceaanreus in ruste (en trouwens ook op Katendrecht en daarachter de torens aan de Wilhelminapier), Paviljoen aan het Water.

Het gebouwtje, dat op de kaart eigenlijk al was weggestreept, werd door Vitibuck Architecten (die ook het Vroesenpaviljoen bouwden) grondig onderhanden genomen. ’s Winters wonen er kunstenaars, in de zomer is het een restaurant met als ambitie de bewoners van Charlois met elkaar in contact te brengen — én met het water.

„Dit is eigenlijk de enige plek waar de Maashaven vanaf de Brielselaan toegankelijk is”, zegt Kamiel Verschuren, een van de initiatiefnemers. „We hebben het paviljoen voor vijf jaar gehuurd. Vorige week hebben we proefgedraaid, dit weekend zijn we voor het eerst echt open.”

Eten in Paviljoen aan het Water kan elke zaterdag- en zondagavond vanaf zes uur. Reserveren doe je via Facebook.

Het pop-up-restaurant is volgens Verschuren geen overbodige luxe op Zuid: met moeite somt hij zeven zaken op waar de bewoners van dit stadsdeel terechtkunnen. En Katendrecht dan? „Dat telt niet mee; dat is de Voet van Noord. Het feit alleen al dat er vanuit Noord wel een brug naar Katendrecht is, maar van Katendrecht niet naar Zuid, zegt genoeg.”

Toevallig krijgt Kamiel Verschuren tijdens ons gesprek een telefoontje dat het langverbeide veerpontje tussen de Kaap en de zuidkant van de Maashaven er eindelijk komt. Ook opgelost dus.

Vier kookteams nemen om beurten een weekend voor hun rekening: zo serveert Paviljoen aan het Water de ene keer Italiaanse, de andere keer Turkse, dan weer Franse gerechten. Altijd vers en voor niet meer dan 15 euro voor drie gangen. Morgen draait Verschuren zelf lam aan het spit. Met een béétje weer zit je nog lekker buiten ook. Met uitzicht.