Pas na zijn dood leeft Prince op YouTube

Op YouTube zijn na het overlijden van Prince tal van video’s en muziekopnames opgedoken. Sommige daarvan lijken te komen uit zijn kluis.

Prince voert Cream op met The New Power Generation in 1991

Ruim een maand na zijn overlijden leeft Prince op internet meer dan ooit. In het laatste jaar voor zijn dood lukte het hem in zijn verbeten strijd tegen het gebruik van zijn muziek zonder te betalen zijn aanwezigheid op internet tot een minimum te beperken. Op YouTube bijvoorbeeld waren slechts een handvol video’s van Prince te zien.

Maar na zijn onverwachte dood op 21 april is YouTube volgestroomd met zo veel video's en muziek, dat het vele dagen kost om ze allemaal te zien en te horen. De video’s - van zijn eerste tv-optreden voor American Bandstand in 1979 tot 21 seconden van zijn laatste, echte optreden op 14 april in Atlanta - geven een compleet overzicht van zijn kaleidoscopische loopbaan.

Veel video’s zijn professionele opnamen van het enorme aantal optredens dat Prince de afgelopen veertig jaar heeft gegeven. Maar het wemelt nu op YouTube ook van met smartphones gemaakte video's, met vaak een zeer matige geluidskwaliteit.

Een van die video’s laat zien hoe Prince tijdens een concert in Madison Square Garden in New York in 2011 het Amerikaanse fenomeen Kim Kardashian wegstuurt van het podium, nadat zij alleen een beetje beroemd had staan doen in plaats van met hem te dansen: ‘Get off my stage’, zegt hij na een halve minuut tegen haar.

Vanaf begin mei verschenen op YouTube ook steeds meer opnamen zonder beelden waarvan de titels als Alive in the Vault suggereren dat ze afkomstig zijn uit The Vault, de geheimzinnig kluis in Prince’s woonwerkcomplex Paisley Park in Minnesota , waarin duizenden uren muziek verborgen zouden zitten.

Veel van die kluisopnamen zijn, vermoedelijk op last van de erven Prince alweer verwijderd van YouTube, maar zelfs de resterende bestanden wekken stellig de indruk dat The Vault inderdaad barstensvol opnamen zit. Sommige van de onder schuilnamen als Lulu opgedoken opnames duren een uur of drie. Prince iVault 1991 Unpublished Music Full Album heeft zelfs de Wagneriaanse lengte van meer dan vijf uur.

Het is nog lang niet bekend wat erfgenamen met de opnames uit de kluis zullen doen, er is zelfs nog niet bekend wie wel en niet als erfgenamen zullen worden aangemerkt. Een testament heeft Prince niet achtergelaten, het is althans vooralsnog niet gevonden.

Als directe erfgenamen hebben zich zijn 55-jarige zus, Tyka Nelson, drie halfbroers en twee halfzussen gemeld. Hun advocaten zijn begonnen aan een vermoedelijk lange strijd over de erfenis. Het vermogen dat Prince nalaat, wordt gemiddeld geschat op ongeveer 350 miljoen euro. Een bewindvoerder, die ook de kluis open zou hebben laten breken, is die omvang van het vermogen nog aan het vaststellen.

Niet alles wat nu onder de noemer Vault op YouTube staat, komt ook echt uit de kluis. Soms hoor je nummers die Prince zelf al op Crystal Ball, de box met vier cd’s uit 1998, uitbracht. De meeste nummers dateren uit de jaren voor en na 1990 en zijn vaak al eerder verschenen op een van de vele bootlegs met Prince-muziek.

Er was in die jaren een ‘lek' in Paisley Park, vertelde voormalig directeur Alan Leeds van Paisley Park in de BBC-documentaire Hunting for Prince’s Vault uit 2015. Erg moeilijk was het toen overigens niet om te lekken, voegde hij daar aan toe, want Prince liet zijn opnamen overal rondslingeren. Zijn auto lag er bijvoorbeeld vol mee.

Lang niet alles uit Prince's kluis is opzienbarend. Veel opnamen zijn remixes van nummers van reguliere albums uit begin jaren negentig of langdurige instrumentale grooves, waarin niet veel gebeurt en die klinken als eerste probeersels. Ook gaat het vaak om muziek van The New Power Generation, Prince’s band uit begin jaren negentig, of van een van zijn vele vrouwelijks protegés zoals Mavis Staples. Maar regelmatig duiken er verrassingen op, zoals een veel langere versie van het rijk georkestreerde Crystal Ball dan op de cd-box uit 1998 staat.

De doodsoorzaak van Prince Rogers Nelson (1958-2016) is ruim een maand na zijn overlijden nog niet bekend. Op 22 april liet de lijkschouwer in Minneapolis weten dat het autopsierapport weken of zelfs maanden op zich kan laten wachten. Er zijn aanwijzingen dat Prince in de maanden voor zijn dood opiaten gebruikte als pijnstillers.

    • Bernard Hulsman