Koers Philips Lighting 5 procent hoger bij beursgang

In de loop van het eerste uur na opening liep de prijs van een aandeel nog hoger op naar 21,50 euro per stuk.

Topman Eric Rondolat luidt de gong tijdens de beursnotering van Philips Lighting, op de Amsterdamse beurs van Euronext.
Topman Eric Rondolat luidt de gong tijdens de beursnotering van Philips Lighting, op de Amsterdamse beurs van Euronext. Foto Evert Elzinga/ANP

Bij het debuut van Philips Lighting aan de Amsterdamse beurs op vrijdagochtend viel de koers meer dan 5 procent hoger uit. Donderdagavond maakte het bedrijf bekend nog bekend zijn aandelen voor 20 euro per stuk naar de beurs te brengen. Kort na het openen van de AEX om 09:00 uur was een aandeel al 21 euro waard. In de loop van het eerste uur na opening liep de prijs van een aandeel nog hoger op naar 21,50 euro per stuk.

Philips Lighting is de lichtdivisie van het bedrijf, de afdeling waarmee het als grootschalige producent van gloeilampen groot werd. Eerder in mei maakte Philips bekend dit gedeelte van de onderneming naar de beurs te brengen. Het concern richt zich nu volledig op Philips HealthTech, oftewel gezondheidstechnologie.

Een kwart van de aandelen van Philips Lighting is op het moment te verhandelen op de beurs. De marktwaarde van het bedrijf komt daarmee uit op 3 miljard euro. In de komende jaren wil Philips de rest van zijn belang in de lichtdivisie naar de AEX brengen.

Strategische mijlpaal

Topman Frans van Houten van Philips noemt het besluit de lichtdivisie af te stoten een “strategische mijlpaal”:

“Ik ben tevreden met de reactie van de investeerders ten opzichte van Philips Lighting. Deze strategische mijlpaal stelt Royal Philips in staat om zich te focussen op de snelgroeiende markt voor gezondheidstechnologie. Ik ben ervan overtuigd dat zowel Royal Philips als Philips Lighting zullen floreren als afzonderlijk genoteerde bedrijven.”

Momenteel werken 117.000 bij Philips, waarvan 36.000 bij Philips Lighting werken. Het concern werd oorspronkelijk opgericht in 1891.