Nu ook Facebookreclame voor wie nooit Facebookt

Het bedrijf heeft ook een nieuw cookiebeleid, waarmee het nu aan Europese regels moet voldoen.

Foto Shailesh Andrade / Reuters

Facebookgebruikers krijgen in de Europese Unie sinds vrijdagochtend een cookiemelding te zien. Aanleiding is een herziening van het cookiebeleid. Het sociale netwerk komt daarmee om te voldoen aan Europese wetgeving, die online diensten die cookies gebruiken verplicht dat te melden. Het bedrijf maakte verder bekend zich meer te richten op advertenties voor mensen die geen account hebben op websites buiten Facebook.

Cookies zijn bestanden waarin websites informatie over bezoekers bijhouden. Die bestanden worden opgeslagen op het apparaat van de gebruiker zelf. Facebook gebruikt cookies om informatie te verzamelen die interessant is voor adverteerders. Ook worden gegevens bewaard over het soort advertenties dat gebruikers wel of niet willen zien en worden de cookies gebruikt voor beveiligingsdoeleinden, meldt Facebook op een speciale pagina.

Meer advertenties buiten Facebook

De belangrijkste inkomstenbron voor Facebook is reclame. Die advertenties zijn te zien op Facebook zelf, maar ook op andere sites en apps. Tot nu toe was die reclame alleen zichtbaar voor Facebookgebruikers, maar vrijdag kondigde het bedrijf aan dat ook niet-gebruikers die te zien krijgen. Als reden noemt Facebook dat andere advertentieverkopers dat ook doen. Nieuw is wel dat gebruikers er voor kunnen kiezen om de selectie van advertenties die ze voorgeschoteld krijgen niet meer aan te passen op de gegevens die Facebook over haar of hem heeft verzameld.

Lees ook over automatische gezichtsherkenning: Facebooks feest der herkenning is vooral creepy

Privacybezwaren

In november werd Facebook door een Belgische rechter op de vingers getikt voor het registreren van het surfgedrag van niet-gebruikers door middel van cookies. De rechter was van mening dat het bedrijf het recht niet heeft om mensen op internet op die manier te volgen. Facebook tekende tegen de uitspraak hoger beroep aan. Hoewel Facebook dergelijke diensten ook in Nederland aanbiedt, had de uitspraak niet direct gevolgen voor Nederlandse gebruikers.

De Europese Unie heeft zich bezorgd getoond over mogelijke privacyproblemen bij grote technologiebedrijven als Facebook, en kondigde aan met strengere regels te komen.