Nu ook Duitse heruitgave van Mein Kampf zónder commentaar

In het Holocaust-museum Yad Vashem in Jeruzalem is een editie van Mein Kampf geïnstalleerd.
In het Holocaust-museum Yad Vashem in Jeruzalem is een editie van Mein Kampf geïnstalleerd. Foto Menahem Kahana/AFP

De wetenschappelijke uitgave van Hitlers Mein Kampf, die begin dit jaar verscheen, staat in Duitsland hoog in de bestsellerlijsten. Nu kondigt een uitgever van extreemrechtse boeken een eigen editie aan. Deze versie zal zónder voetnoten en commentaar verschijnen.

Zeventig jaar lang was het boek in Duitsland verboden: de auteursrechten berustten bij de deelstaat Beieren en die stond een heruitgave van de opruiende politieke autobiografie van Hitler niet toe.

Eind 2015 verliep het auteursrecht. Het Intitut für Zeitgeschichte bracht daarom in januari een kritische editie uit, met uitgebreid commentaar op de beweringen van Hitler en 3.700 voetnoten. Van deze 2-delige, in linnen gebonden editie van 2.000 pagina’s (prijs: 59 euro) zijn inmiddels 78.000 exemplaren verkocht.

Nu meldt de kleine uitgever Der Schelm uit Leipzig op zijn website deze zomer met een uitgave in één band te komen (27 euro). Het gaat om een facsimiledruk van een uitgave uit 1943 – „zonder commentaar en onveranderd”, aldus de uitgever.

Overigens meldt de website ook, net als bij andere antisemitische boeken van Der Schelm, dat het gaat om een „wetenschappelijke bronnentekst”, mogelijk om zich in te dekken tegen juridische procedures wegens opruiing. Het OM in Bamberg zou al een gerechtelijk onderzoek hebben ingesteld. De uitgever distantieert zich „van iedere leugenachtige, opruiende, beledigende en de menselijke waardigheid aantastende passage, in het bijzonder van iedere smaad jegens het jodendom”.

Lees ook zaterdag in NRC: - Hitler: terug van nooit weggeweest