Nederlandse generaal pleit voor Nederlands-Belgische luchtmacht

Commandant Luchtstrijdkrachten Alexander Schnitger zei dit tegen de Belgische zender Radio 1.

De aankomst van de eerste JSF deze week op de vliegbasis in Leeuwarden.
De aankomst van de eerste JSF deze week op de vliegbasis in Leeuwarden. Foto Catrinus van der Veen.

De Nederlandse Commandant Luchtstrijdkrachten Alexander Schnitger pleit voor het samengaan van de Nederlandse en Belgische luchtmacht. Dat heeft hij gezegd tegen de Belgische zender Radio 1. “Waarom maken we niet van twee relatief kleine luchtmachten gewoon een grote luchtmacht?”, lichtte Schnitger verder toe op de website va de Belgische krant De Standaard.

België kiest volgend jaar voor een vervanger van zijn F-16 vliegtuigen. Het land moet de keuze maken tussen vijf verschillende vliegtuigtypes. In Nederland viel die keuze op de Joint Strike Fighter (JSF), ook wel de F-35. Commandant Schnitger raadt de Belgische luchtmacht aan hetzelfde te doen. “Vanuit mijn perspectief zou het natuurlijk heel erg helpen als we uiteindelijk kiezen voor hetzelfde jachtvliegtuig, want dat maakt de integratie veel makkelijker”, zei hij tegen De Standaard.

Mocht België ook voor de JSF kiezen, dan zou dat de beide luchtmachten van de lage landen veel voordeel opleveren op het gebied van kosten en inzetbaarheid, zo zegt Schnitger.

Controversiële keuze

De keuze voor de Amerikaanse JSF is controversieel. In Nederland leverde de keuze hiervoor veel discussie op. Dat had in eerste instantie te maken met de prijs van de aanschaf van de toestellen. Nederland kocht 37 van de gevechtsvliegtuigen, die in totaal meer dan 5 miljard euro kostten. België wil ongeveer veertig toestellen aanschaffen, meldt de NOS.

Naast de prijs was er in Nederland ook veel te doen om technische mankementen. Maar volgens de commandant waren deze problemen tot “mythische proporties” opgeblazen, zo zei hij tegen de Belgische nieuwszender VRT.

Bestaande Belgisch-Nederlandse samenwerking

De Nederlandse en de Belgische luchtmacht werken op het moment al samen. Zo verdedigen zij tezamen het luchtruim van de Benelux, iets wat normaal elk land voor zichzelf doet. Bovendien nemen Belgische gevechtsvliegtuigen komende zomer de taak over van de Nederlandse luchtmacht in de bombardementen op Irak en Syrië. Al beperken de Belgen beperken hun missie voorlopig nog tot het Irakese luchtruim.