Michail Gorbatsjov mag Oekraïne niet meer in

Michail Gorbatsjov, de voormalige president van de Sovjet-Unie, mag de komende vijf jaar Oekraïne niet meer in. Aaanleiding is een interview in de Britse krant The Sunday Times, waarin hij de annexatie door Rusland van de Krim heeft goedgekeurd. Volgens een woordvoerder van de Oekraïense geheime dienst SBOe is de beslissing genomen „in het belang van de publieke veiligheid, meer specifiek, vanwege de publieke steun voor de militaire annexatie van de Krim”. Gorbatsjov zei op 22 mei in The Sunday Times achter de inlijving van het schiereiland te staan omdat een meerderheid van de inwoners van de Krim bij Rusland wil horen. In een reactie op het besluit van Oekraïne liet de inmiddels 85-jarige Gorbatsjov weten dat hij toch al niet van plan is om naar Oekraïne te reizen. (NRC)