Minder meldingen van bedreigde politici in 2015

Er zijn afgelopen jaren tweehonderd meldingen binnengekomen van bedreigde politici, in 2014 waren dat er nog 246.

Het Team Bedreigde Politici is een speciale unit van de politie in Den Haag.
Het Team Bedreigde Politici is een speciale unit van de politie in Den Haag. Foto Lex van Lieshout/ANP

De politie heeft afgelopen jaar minder meldingen binnengekregen van mogelijke bedreigingen van politici dan in 2014. Het gaat om tweehonderd meldingen in 2015, tegenover 246 een jaar eerder. Dat meldt het Openbaar Ministerie op basis van gegevens van het Team Bedreigde Politici.

Van de mogelijke bedreigingen werden er 92 door Justitie ook daadwerkelijk bestempeld als strafbaar. Door gebrek aan bewijs of omdat de verdachte niet kon worden getraceerd, werd er in twintig gevallen niet tot vervolging overgegaan. Van de resterende 72 zaken werden er zeven om verschillende redenen geseponeerd.

Volgens het OM heeft de rechter in negen gevallen al een uitspraak gedaan. In zeven zaken werd ook daadwerkelijk een straf opgelegd, variërend van werkstraffen in combinatie met een voorwaardelijke gevangenisstraf tot een voorwaardelijke werk- of celstraf of geldboete. In twee gevallen werd een verdachte vrijgesproken.

Team Bedreigde Politici

Het Team Bedreigde Politici is een speciale unit binnen de Haagse politie. Wanneer een politicus een bedreiging ontvangt, dan kan hij hiervan melding doen bij dit team. Uit privacyoverwegingen worden geen mededelingen gedaan over welke personen zijn bedreigd.