Met de grandeur van een topspeelster

Kiki Bertens is vooralsnog niet te stuiten. Ze plaatste zich voor de derde ronde en als vergezicht gloren de Olympische Spelen.

Kiki Bertens haalde een hoog niveau tegen de Italiaanse Camila Giorgi.
Kiki Bertens haalde een hoog niveau tegen de Italiaanse Camila Giorgi. Foto Benoit Tessier/Reuters

Alsof er op het intieme baantje vier een ervaren topspeelster stond, die al jarenlang schittert op de grandslamtoernooien.

Miste Kiki Bertens in de zevende game van de eerste set vier kansen om de service van de Italiaanse Camila Giorgi te breken? Met grote vanzelfsprekendheid won ze vervolgens haar eigen service naar 5-3. En precies toen Giorgi bij 5-4 een breekpunt kreeg, speelde Bertens drie perfecte punten om de eerste set te pakken. Onverstoorbaar, constant hoog niveau en haar beste slagen ‘bewaren’ voor de cruciale momenten. Bertens, opgeklommen naar plaats 58 van de wereld, speelde als een topper. Alweer.

Vooruitkijken naar de laatste zestien, of wie weet zelfs meer, lijkt niet eens zo gek. „Voor mij is het nog niet klaar”, stelde de 24-jarige Wateringse na afloop zelfverzekerd. Al voegde ze er direct aan toe zelf niet verder te kijken dan de derde ronde, waarin ze zaterdag de als 29ste geplaatste Russische Daria Kasatkina treft. Maar na haar stunt van twee dagen eerder tegen nummer drie van de wereld Angelique Kerber was ze nu ook Giorgi de baas: 6-4 en 6-1. Toch een speelster met wapens, die al twee jaar bij de beste veertig van de wereld staat en vorig jaar nog veel te sterk voor haar was op het gras van Rosmalen. „Ik heb gewoon heel goed gespeeld”, zei een stralende Bertens. „Ik voel me goed op de baan.”

Kiki in wonderland, het sprookje gaat door. Met toernooiwinst in Neurenberg bevestigde ze vorige week eindelijk haar hoge niveau als onbetwiste kopvrouw van het Nederlands Fed-Cupteam. Een reuzensprong op de wereldranglijst, op vleugels naar Roland Garros. In Parijs wil iedereen haar zondag feliciteren. Zelf zet ze de knop snel om. Professioneel maakt ze op de tribune een shake klaar, als toeschouwer bij Robin Haase. Toen ze twee jaar geleden als qualifier de vierde ronde haalde, hield ze vast aan dagelijkse rituelen als schnitzel eten en door haar zus gevlochten haar. Nu is ze een afgetrainde topspeelster, die precies weet wat ze wil.

De avond na de winst op Australian-Openwinnares Kerber had ze met haar ouders gegeten. „Na de overwinning even de ontlading, gezelligheid.” Dan na acht gewonnen partijen op rij eindelijk een rustdag. Slapen, ontspannen trainen, kijken bij Igor Sijsling, eten met „Faat en Re”, coach Raemon Sluiter en zijn vriendin, voormalig hockeyinternational Fatima Moreira de Melo. „Ja, het klikt goed tussen ons”, had Bertens eerder al verteld. Zie haar voor de wedstrijd lachend inslaan met Sluiter erbij, die net zo makkelijk de passerende Andy Murray omhelst als ballenjongen is voor Bertens.

Natuurlijk, op de achtergrond is haar vaste coach en vertrouwensman Martin van der Bruggen nooit ver weg. Maar met Sluiter, met wie ze zich sinds september uit een diep dal terugknokte, is de band inmiddels zo hecht dat Bertens tijdens de wedstrijd zonder contact al weet wat hij haar zou aanraden. De coach die zichzelf overbodig maakt, het hoogste niveau. Vergelijk dat met Giorgi, die zo goed begon maar moest toezien hoe op de tribune haar vader steeds wanhopiger begon te gebaren en uiteindelijk al twee punten voor de nederlaag demonstratief zijn jas pakte en wegliep.

Bertens is nog niet weg uit Parijs. Een paar uur na de winst op Giorgi stuntte ze in het dubbelspel, door met haar Zweedse partner Johanna Larsson te winnen van het als tweede geplaatste duo Bethanie Mattek-Sands en Lucie Safarova (6-4 en 6-3). Of ze ook olympische aspiraties heeft voor Rio, in single en (mixed) dubbel? „Daar ben ik totaal niet mee bezig.”