Voodoo via Whatsapp

„Een boosaardig vrouwelijk wezen dat kan toveren”. Aantrekkelijk komt de heks er in Van Dale niet vanaf. Schrijfster J.K. Rowling deed een poging tot eerherstel, maar met personages als Bellatrix van Detta, blijft ook daar een zweem narigheid hangen.

Nu is er Sabat Magazine, een nieuw Brits tijdschrift voor heksen. Zonder gedichten en cartoons over heksen, zoals bijvoorbeeld in magazine Witchcraft, maar met verhalen over ‘moderne heksen’. Die toveren of vliegen niet, maar halen helende krachten uit stenen, planten en meditatie. Kopen kleding bij Acne en Céline. Posten foto’s op instagram. En voeren voodoo uit op Whatsappberichten. Ze stammen af van godinnen als Inanna (van liefde, oorlog en hemel), Persephone (van het dodenrijk) en Artemis (van de jacht). Die laatste was net als de moderne heks „unfuckwithable”, staat in Sabat. „Ze kent haar grenzen en zal iedereen die ze passeert straffen.”

De moderne heks verandert geen exen in pasteitjes, maar bekommert zich volgens het magazine om feminisme. En om „de beste versie van jezelf” worden. En die is verdacht knap. Het bewijs dat het echte heksen zijn?

    • Astrid van Rooij