Levenslang voor daders aanslag Oeganda

Bij de aanvallen in 2010 kwamen 76 mensen om het leven.

Het restaurant in Kampala waar een van de twee aanslagen was gepleegd.
Het restaurant in Kampala waar een van de twee aanslagen was gepleegd. REUTERS/Benedicte Desrus

Vijf personen zijn tot levenslang veroordeeld wegens hun betrokkenheid bij een tweetal aanslagen in de Oegandese hoofdstad Kampala in 2010. Bij die bomexplosies kwamen 76 mensen om het leven. De Somalische terreurgroep Al-Shabaab eiste de aanvallen op.

Een van de tot levenslang veroordeelden is het brein achter de aanslagen, meldt de BBC. Twee andere personen kregen vijftig jaar cel opgelegd. Een verdachte die de groep geholpen zou hebben, kreeg een taakstraf omdat hij al lange tijd in voorarrest had gezeten. Donderdag was de groep al schuldig bevonden; vijf andere verdachten werden toen vrijgesproken. Volgens de rechter is de doodstraf niet opgelegd omdat daar geen afschrikwekkende werking van uitgaat.

Vrijgesproken verdachten alweer gearresteerd

De aanslagen werden gepleegd bij een restaurant en een rugbyvereniging waar op dat moment de finale tussen Nederland en Spanje van het WK voetbal op grote tv-schermen werd gekeken. Een derde bom ging niet af. Volgens Al-Shabaab waren de aanslagen een vergelding voor de inmenging van het Oegandese leger in de burgeroorlog in Somalië. De aan Al-Qaida gelieerde jihadistische beweging is daar verwikkeld in een jarenlange strijd met de regering in Mogadishu. In 2011 voerde Al-Shabaab in Kenia een omvangrijke aanslag uit, ook wegens de inmenging van dat land in Somalië.

De vijf verdachten die waren vrijgesproken, zijn kort na de uitspraak opnieuw gearresteerd en naar een locatie buiten Kampala gebracht. De politie zegt het vijftal voor hun eigen veiligheid gearresteerd te hebben.