Leg een bril neer in een museum en het is kunst

Waarom is het zo makkelijk om een willekeurig object voor moderne kunst aan te zien?

Een museumbezoeker fotografeert het nepkunstwerk.
Een museumbezoeker fotografeert het nepkunstwerk. @TJCruda / Twitter

De knuffelbeer op een grijze deken was de druppel. De 17-jarige TJ Khayatan besloot zijn bril op de grond te leggen bij een informatief bordje van het MOMA in San Francisco en fotografeerde de gefopte bezoekers.

Twitter avatar TJCruda teejay LMAO WE PUT GLASSES ON THE FLOOR AT AN ART GALLERY AND… https://t.co/7TYoHPtjP8

In korte tijd gingen de foto’s viraal op Twitter en nieuwsmedia pikten het op. Net als de foto’s lijkt een afkeer tegen de alledaagsheid van moderne kunst breed gedeeld.

Twitter avatar schylgefilm Terschellingfilm @marktraa @TJCruda beetje een Wim T Schippers gevoel….
Twitter avatar joramulmke Joram Ulmke Moderne Kunst kann jeder - manchmal frage ich mich wirklich was so besonders daran ist und ob ich es auch kann https://t.co/tVnTbqkaV0

Twitter avatar MikeAntuono Mike Antuono This why I hate art lmfao https://t.co/f8w7n9XRgB

TJ Khayatan probeerde zijn trucje overigens ook met een pet en een prullenbak, maar dat leverde niet evenleuke reacties op als bij de bril.

Afvalkunst

Het kan overigens ook andersom. Onlangs namen schoonmakers van het Museion Museum in het Italiaanse Bolzano de installatie Where Shall We Go Dancing Tonight? aan voor afval. De tentoonstelling, die leek op een verlaten huisfeestje, verdween in de afvalbak.

Twitter avatar MuseionBZ Museion the artwork by #goldiechiari removed by cleaning staff has now been fully reinstalled. https://t.co/HSypzoAKaL https://t.co/joIgKW5iMM

Het weggooien van op afval lijkende kunst gebeurde overigens ook bij Damien Hirst in 2001 of Tracey Emin in 1999.

Jonathan Jones van The Guardian vindt overigens dat kunstwerken die als afval worden gezien juist hun waarde bewijzen:

“Zolang iemand denkt dat moderne kunst afval is, provoceert het. Dan is het gevaarlijk.”

Arnhem

Museum Arnhem kreeg vorig jaar te maken met een stel grappenmakers van hetzelfde soort als TJ en zijn vrienden. Ter promotie van IKEA street art-collectie zetten ze een IKEA-schilderij tussen de echte werken:

Het MOMA in San Francisco voelde zich gedwongen om op de wereldwijde aandacht te reageren en maakte de logische vergelijking met Marcel Duchamp, de Franse kunstenaar die beroemd werd om zijn liggende urinoir als kunstwerk (Fountain, 1917).

TJ Khayatan is overigens niet geheel onverschillig tegenover moderne kunst. Tegen BuzzFeed zei hij:

“Het klopt dat moderne kunst soms als grap wordt gezien, maar kunst is ook een manier om je eigen creativiteit te uiten. Uiteindelijk zie ik het als iets voor ruimdenkende en fantasierijke mensen.”