Kruijswijk verliest roze trui na val in Giro

De Nederlander ging onderuit in de afdeling van de Agnello en zag de roze trui gaan naar Esteban Chaves.

Steven Kruijswijk verloor vrijdag de roze trui aan Esteban Chaves.
Steven Kruijswijk verloor vrijdag de roze trui aan Esteban Chaves. Luk Benies/AFP

Steven Kruijswijk is door een dramatische val in negentiende Giro-rit zijn roze leiderstrui kwijtgeraakt. De Nederlander ging in de afdeling van de Agnello door een stuurfout onderuit en zag zijn achterstand op concurrenten Vicenzo Nibali en Esteban Chaves daarna oplopen. Aan de meet had Kruijswijk een achterstand van bijna vijf minuten op ritwinnaar Nibali.

In het klassement staat de renner van LottoNL-Jumbo nu derde, op één minuut en vijf seconden achter de nieuwe roze truidrager Chaves en ook nog achter nummer twee Nibali.

Twitter avatar sporza_koers Sporza Wielrennen De spanning is plots helemaal terug in het klassement. #giro https://t.co/RZrW3UUyAS

Val in de afdaling

De val ontstond op zo’n 45 kilometer van de finish nadat Kruijswijk een bocht in de afdeling van de Agnello een bocht verkeerd instuurde en over de kop ging. Hij eindigde in de sneeuwmassa langs de kant. Nibali en Chaves konden doorrijden en gaven samen gas. Door een fietswissel zag Kruijswijk ook de eerder gelost Valverde voorbijkomen en raakte verder achterop.

Zijn achtervolging moest Kruijswijk in eerste instantie volledig alleen doen, terwijl Nibali en Chaves in het dal tussen de Agnello en slotklim Risoul steun kregen van ploeggenoten. Kruijswijk haakte op zo’n 25 kilometer van de meet aan bij een groep met daarin de Luxemburger Jungels, maar moest die bij het begin van laatste beklimming laten gaan. De achterstand liep daarna alleen maar verder op.

Lees hier onze liveblog terug van de dramatische etappe van vandaag: Teruglezen: Kruijswijk na valpartij in 19e etappe leider af in Giro

Nibali herrezen

Tijdens de beklimming liet de herrezen Nibali, die eerder deze Giro zwak en ziek oogde, ook Chaves achter zich en reed solo naar de meet. Daar pakte hij uiteindelijk 53 seconden op de Colombiaan, waardoor de bergrit van morgen ineens weer spannend wordt. In het klassement bedraagt de achterstand van Nibali op Chaves nu 44 seconden.

Twitter avatar sporza_koers Sporza Wielrennen Nibali duldt geen tegenstand over de Colle dell’Agnello. #giro https://t.co/d3cutWWZ9H

In een reactie tegenover de NOS gaf een compleet ontdane Kruijswijk aan dat hij niet meer gelooft in winst van het algemeen klassement:

“Ik verlies hier gewoon de Giro. Ik zat redelijk stuk op de top (van de Agnello, red.) dus wilde wat eten en maak een stuurfout in de afdaling. Je weet dat je een voorsprong hebt en probeert te blijven geven, maar tevergeefs.”

Zaterdag laatste bergrit

De vraag is hoe Kruijswijk fysiek en geestelijk herstelt van zijn val en zware achtervolging in de rit van vrijdag. Er wacht zaterdag nog een bergrit met maar liefst drie cols van de eerste categorie. De 134 kilometer lange etappe van Guillestre naar Sant’Anna Di Vinadio eindigt met een klim van derde categorie.

Hoewel de renner in eerste instantie niets leek te mankeren, werd aan het begin van de avond bekend dat hij voor onderzoek naar het ziekenhuis is gebracht. De uitkomst daarvan is nog onbekend.

Zakarin uit de race

De Rus Ilnur Zakarin is na zijn val tijdens de afdaling op de Col d’Agnel ook naar het ziekenhuis overgebracht. Later op de dag bleek dat hij zijn sleutelbeen en schouderblad heeft gebroken. Hij staat in het algemeen klassement op de vijfde plek.