Kruijswijk houdt ‘kleine breuk in zijn rib’ over aan val

Het had een grote stap richting eindoverwinning kunnen worden, maar de etappe werd een nachtmerrie.

Kruijswijk na zijn val in de negentiende etappe.
Kruijswijk na zijn val in de negentiende etappe. Foto Luk Benies / AFP

Steven Kruijswijk heeft een kleine breuk in zijn rib overgehouden aan zijn val in de Giro-etappe van vrijdag. Hij heeft last van zijn voet en zij. Dat meldt zijn ploeg LottoNL-Jumbo op Twitter. Door zijn lichamelijk letsel wordt de kans nog kleiner dat hij zijn vrijdag verloren roze trui nog kan terugpakken in het laatste weekend van de Ronde van Italië.

Twitter avatar LottoJumbo_road LottoNLJumbo Cycling MEDISCHE UPDATE @s_kruijswijk heeft een kleine breuk in zijn rib en heeft veel last van zijn voet en flank. Morgenochtend een nieuwe update.

Zaterdagochtend komt de ploeg met een nieuwe update over de gezondheid van Kruijswijk. Dan wordt het ook duidelijk of de 28-jarige renner de koers kan uitrijden.

Stuurfout

In de negentiende etappe viel Kruijswijk door een stuurfout tegen een besneeuwde wand. Hij ging over de kop. Zijn snelheid was behoorlijk doordat hij afdaalde van ‘het dak van de Giro’, de Colle dell’Agnello.

Door de val raakte Kruijswijk geïsoleerd en hij kreeg geen hulp van andere renners in het peloton. Kruijswijk verloor uiteindelijk bijna vijf minuten op ritwinnaar Vincenzo Nibali. De Colombiaan Esteban Chaves veroverde daardoor de roze trui. Kruijswijk staat op plek drie met een achterstand van iets meer dan een minuut.

Ook de Russische wielrenner Ilnoer Zakarin viel ernstig vrijdag op de afdaling van de Colle dell’Agnello. Hij liep een gebroken linkersleutelbeen en schouderblad over en moest de koers verlaten. Zakarin stond vijfde in het klassement.