Kinderopvangtoeslag volgend jaar omhoog

Afhankelijk van het inkomen van ouders gaan die er in 2017 enkele tientallen euro’s tot meer dan 900 euro op vooruit.

Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De kinderopvangtoeslag gaat volgend jaar omhoog. Afhankelijk van het inkomen van ouders gaan die er in 2017 enkele tientallen euro’s tot meer dan 900 euro op vooruit. Dat staat in een brief die minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Hoeveel extra ouders krijgen hangt naast hun inkomen af van het aantal dagen opvang en het uurtarief van de opvang.

De maatregelen, die 180 miljoen euro per jaar kosten, zijn vooral gunstig voor de hogere inkomens en de middeninkomens. De lagere inkomens krijgen de kosten voor de crèche of buitenschoolse opvang namelijk nu al bijna volledig vergoed. Werkende ouders die hun kinderen een paar uur naar de peuterspeelzaal sturen krijgen vanaf 2018 ook recht op een toeslag.

Asscher zegt in een toelichting dat de kinderopvang door zijn maatregelen “beter, toegankelijker en betaalbaarder” wordt. Naast het extra geld moet de kwaliteit verbeterd worden door één begeleider op drie baby’s in te zetten in plaats van de huidige verplichting van één op vier. Medewerkers van kinderopvanginstellingen krijgen ook meer mogelijkheden voor coaching en scholing. Deze investeringen in kwaliteit kosten 20 miljoen euro per jaar.

Dat de kinderopvangtoeslag volgend jaar omhoog zou gaan, werd eind vorig jaar al duidelijk bij de presentatie van het Belastingplan door het kabinet. De maatregelen van deze vrijdag zijn een nadere uitwerking. De overheid geeft in totaal 2,4 miljard euro per jaar uit aan de kinderopvang.

Gezinnen met kinderen werden ook al extra ondersteund door het verhogen van de kinderbijslag. Die gaat dit jaar voor iedereen omhoog: 6 euro extra per kwartaal voor kinderen tot en met vijf jaar, 8 euro voor kinderen van 6 tot 12 en voor oudere kinderen, tot 18 jaar, gaat de kinderbijslag met bijna 9 euro omhoog.