JSF produceert iets meer geluid dan F-16

Volgens omwonenden is het verschil vooral groter als het toestel landt.

De Joint Strike Fighter (JSF of F-35) landt op Vliegbasis Leeuwarden.
De Joint Strike Fighter (JSF of F-35) landt op Vliegbasis Leeuwarden. ANP/EVERT-JAN DANIELS

De JSF (F-35) produceert iets meer geluid dan de F-16. Omwonenden ervaren ook meer trillingen en een doffer, laag frequent geluid van het nieuwe gevechtstoestel. Dit blijkt uit de eerste uitkomsten van de geluidsmetingen die donderdag plaatsvonden door het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR)in de dorpen rondom Leeuwarden.

Het resultaat betreft alleen de middagvluchten. De belevingsvluchten vonden plaats omdat er veel onrust is bij omwonenden van de vliegbases in Leeuwarden en Volkel over het geluid van de JSF. De meetresultaten gaven aan dat het geluid van een F-35 gemiddeld drie decibel harder is dan dat van een F-16. Maar het blijft onder de nullijn (het gemiddelde geluidsniveau van een F-16), aldus commandant Denny Traas van de vliegbasis Leeuwarden. “Maar drie decibel ervaren mensen nauwelijks als luider.”

Het hoogst gemeten piekniveau van de F-35 was 109 decibel; dat van de overvliegende F-16 112 decibel. Uit enquêtes onder dorpsbewoners blijkt dat zij de F-35 iets lawaaieriger vinden dan de F-16.

“Landing later inzetten”

Geert Verf van Dorpsbelang Marsum stond donderdag zelf met meetapparatuur aan het eind van de baan in zijn woonplaats. Hij mat vooral bij het landen een groot verschil tussen beide vliegtuigen. “Bij het overvliegen valt het geluid van de F-35 mee. Maar bij het landen bleek de F-35 20 decibel luider te zijn dan een F-16. De F-35 gaf 110-116 decibel en de F-16 gemiddeld 93 decibel.”

Ook vrijdag vlogen beide toestellen over Marsum en mat hij het geluid opnieuw. “De F-35 gaf een geluid van ruim 112 decibel en de F-16 ruim 90 decibel.” Hij noemt dit verschil zorgelijk. “Bij de baan staan de nodige woningen en onder de aanvliegroute fietsen vaak schoolkinderen.” Verf wil in overleg met defensie over het aanpassen van de vliegprocedures. “Misschien kunnen piloten de landing later inzetten. Dat geeft minder geluid.”