Handel in PostNL stilgelegd na overnamegeruchten

Volgens Le Soir zou het Belgische Bpost het Nederlandse postbedrijf willen overnemen.

Foto Lex van Lieshout / ANP

De handel in het aandeel PostNL is vrijdag stilgelegd nadat er geruchten opdoken over een overname door het Belgische Bpost. Het Nederlandse postbedrijf stond op dat moment ruim 5 procent in de plus. Ook de handel in het aandeel van Bpost op de beurs in Brussel is stilgelegd, meldt de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA).

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) laat weten de handel gestaakt te hebben “in afwachting van een persbericht”. PostNL had aanvankelijk nog niks van zich laten horen, maar later op de dag liet een woordvoerder tegenover het ANP weten dat waarschijnlijk maandag in een persbericht meer duidelijkheid wordt geboden. Ook de Belgische postverwerker komt die dag met een verklaring, nog voordat de beurs opent.

In een reactie op de geruchten laat minister Kamp van Economische Zaken weten dat een mogelijke overname van PostNL een zaak van de aandeelhouders is. Het bedrijf heeft de wettelijke taak om zorg te dragen voor de postbezorging in Nederland, ook al gebeurt dat in een lastige markt:

“Ik heb in maart al in de Kamer gezegd dat er aanleiding is ons te verdiepen in de situatie op de postmarkt en te bezien of de voorwaarden voor een gezonde ontwikkeling vervuld zijn, dan wel dat er maatregelen nodig zijn.”

Bpost is genoteerd aan Euronext in Brussel. Het bedrijf behaalde in 2015 een omzet van 2,4 miljard euro en een operationele winst (EBIT) van ruim 494 miljoen. De omzet van PostNL, genoteerd aan Euronext in Amsterdam, bedroeg in dat jaar bijna 3,4 miljard. De winst kwam uit op 147 miljoen euro.