Gelijkspel Oranje in moeizame wedstrijd tegen Ierland

Het werd 1-1 in Dublin. Pas in de 85e minuut scoorde Luuk de Jong de gelijkmaker.

Luuk de Jong (rechts) viert de gelijkmaker met Bas Drost.
Luuk de Jong (rechts) viert de gelijkmaker met Bas Drost. Foto ANP

Het Nederlands elftal heeft de serie oefeninterlands in de lange aanloop naar de WK-kwalificatie vrijdag afgetrapt met een moeizaam gelijkspel tegen Ierland. Invaller Luuk de Jong voorkwam dat bondscoach Danny Blind in Dublin weer een nederlaag moest incasseren: 1-1. Het zwakke optreden van Oranje leerde Blind dat hij met zijn ploeg nog veel werk heeft te verzetten, voor in september de jacht op een WK-ticket wordt geopend.

Terwijl bijna de helft van Europa zich voorbereidt op het EK in Frankrijk, moet Oranje zich noodgedwongen al richten op de start van de WK-kwalificatie. Vertrouwen opdoen is het belangrijkste doel voor Blind en zijn manschappen in de serie oefeninterlands tegen Ierland, Polen en Oostenrijk. De confrontatie met de Ieren, bepaald geen hoogvliegers in Europa, bood Blind echter weinig aanknopingspunten voor de toekomst. Oranje speelde slordig en ongeïnspireerd, ondanks de langverwachte terugkeer van Kevin Strootman.

De middenvelder van AS Roma vierde na ruim twee jaar vol blessureleed zijn rentree in het Nederlands elftal. Bij afwezigheid van de geblesseerde Arjen Robben, Wesley Sneijder en Daley Blind mocht Strootman direct de aanvoerdersband dragen. De Ridderkerker, door Blind geprezen als een echte winnaar, probeerde in Dublin zijn stempel op het spel te drukken. Om Strootman heen maakten de andere basisspelers echter een matte en ongeïnspireerde indruk. Vooral het gebrek aan creativiteit zal Blind zorgen baren.

De vleugelspitsen Memphis Depay en Quincy Promes werden geen moment gevaarlijk, waardoor spits Vincent Janssen zonder aanvoer bleef. Slechts twee keer kwam het traag opererende Oranje tijdens de eerste helft in het Ierse strafschopgebied, kansen leverde dat niet op. Ierland sloeg aan de andere kant wel toe uit een hoekschop, waarbij Virgil van Dijk werd afgetroefd door John O’Shea. De kopbal van de Ierse aanvoerder werd door doelman Jasper Cillessen gered, met wat hulp van de hand van Janssen, maar in de rebound kon Shane Long de bal intikken: 1-0.

In de tweede helft werd het niet veel beter. Blind liet vleugelspits Steven Berghuis debuteren en bracht met Bas Dost en Luuk de Jong twee verse spitsen. Die laatste kopte in de 85e minuut, amper drie minuten nadat hij was ingevallen, een voorzet van Jetro Willems binnen (1-1). Daardoor ontsnapte Oranje aan een nederlaag. (ANP)