Gas in Nederland duurder dan gemiddeld in EU

In slechts vier lidstaten van de Unie waren burgers meer geld kwijt voor een kubieke meter gas.

Foto Koen Suyk / ANP

Nederlanders betalen meer voor aardgas dan burgers in veel andere landen van de Europese Unie. In de laatste maanden van vorig jaar steeg de gasprijs hier naar 75,4 cent per kubieke meter. Dat is ruim zes cent meer dan het gemiddelde in de EU, zo berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag.

In slechts vier lidstaten van de Unie waren burgers meer geld kwijt voor een kubieke meter gas. Koploper was Zweden, waar gasbedrijven 1,14 euro in rekening brachten. In Portugal, Spanje en Italië lag de prijs in de laatste maanden van vorig jaar tussen de 90 cent en de euro per kubieke meter.

Een belangrijke reden dat de prijs zo hoog is, zijn de heffingen die Nederlanders moeten betalen over gas. Die behoren met 20 cent per kubieke meter tot de hoogste in de EU. Het gaat dan bijvoorbeeld om energiebelasting – bedoeld om zuinig energieverbruik te stimuleren – en een opslag om het gebruik van duurzame energie aan te moedigen.

Gas al jaren erg duur in Nederland

Ondanks de eigen gasvoorraad in de Groningse bodem heeft Nederland al jaren een van de hoogste gasprijzen van Europa. In een vergelijkbaar onderzoek uit 2007 was Nederland nog de op drie na duurste, achter Denemarken, Zweden en Duitsland. Het goedkoopst was gas vorig jaar in Roemenië, waar burgers 33 cent per kubieke meter moesten afrekenen.

Anders dan de gasprijs is elektriciteit in Nederland juist iets goedkoper dan gemiddeld in de Europese Unie. Één kilowattuur kostte hier vorig jaar 18,33 cent, terwijl de doorsnee EU-burger zo’n 21 cent betaalde. In Denemarken en Duitsland was elektriciteit met 0,30 en 0,29 euro per kilowattuur het duurste. Bulgaren betaalden met 0,10 euro het minst.