G7: Brexit schadelijk voor wereldeconomie

Ook maken de zeven rijkste industrielanden 3,2 miljard euro vrij voor de Iraakse strijd tegen terrorisme.

Eikei Suzuki, Donald Tusk, Matteo Renzi, Angela Merkel, Barack Obama en Shinzo Abe plantten een boom tijdens de G7-top.
Eikei Suzuki, Donald Tusk, Matteo Renzi, Angela Merkel, Barack Obama en Shinzo Abe plantten een boom tijdens de G7-top. Foto AFP/Carolyn Kaster

Mocht het Verenigd Koninkrijk middels het aangekondigde referendum in juni besluiten uit de Europese Unie (EU) te stappen, dan schaadt dat de wereldeconomie. Dat hebben de zeven rijkste industrielanden, de G7, gezegd in een gezamenlijk statement op vrijdag aan het einde van hun bijeenkomst in Japan.

In de verklaring schreven de landen dat een ‘Brexit’ slecht is voor wereldwijde handel, investeringen en banengroei. Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel is het onderwerp niet uitgebreid besproken op de tweedaagse G7-top in het plaatsje Ise-Shima. “Het was wel duidelijk dat iedereen op de top wil dat Groot-Brittannië deel blijft uitmaken van de EU, (…) maar uiteindelijk is het aan de Britse kiezers om hierover te beslissen”, zei ze tegen persbureau Reuters. Het referendum over het al dan niet uittreden van de Britten vindt plaats op 23 juni.

3,2 miljard voor strijd tegen terreur

Ook maakte Merkel bekend dat de G7 Irak gaat bijstaan in de strijd tegen terrorisme. Daar gaan de landen 3,2 miljard euro voor vrijmaken. Met dit geldbedrag hopen ze de oorzaak van het Iraakse vluchtelingenprobleem aan te pakken. De landen vrezen vooral de schade die de wereldeconomie lijdt onder de huidige vluchtelingenproblematiek.

In hun statement zeiden ze daarover:

“De G7 erkent dat de grootschalige verplaatsingen van migranten en vluchtelingen een uitdaging vormt voor de hele wereld. Het is een wereldwijde uitdaging die vraagt om een wereldwijde aanpak.”

De groep van zeven industrielanden bestaat uit de Verenigde Staten, Canada, Japan, Frankrijk, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk.