FC Twente en KNVB in kort geding lijnrecht tegenover elkaar

Een uitspraak volgde vrijdag nog niet. Die komt over uiterlijk twee weken.

Interim-directeur Onno Jacobs (FC Twente) naast advocaat namens de club Dolf Segaar in de rechtbank van Utrecht.
Interim-directeur Onno Jacobs (FC Twente) naast advocaat namens de club Dolf Segaar in de rechtbank van Utrecht. Foto Jeroen Jumelet/ANP

FC Twente en de licentiecommissie van de KNVB stonden vrijdag zoals wel verwacht lijnrecht tegenover elkaar in het veelbesproken kort geding in de rechtbank van Utrecht. Twente verwijt de KNVB ernstig te zijn tekortgeschoten tijdens de procesgang die leidde tot het intrekken van zijn eredivisielicentie, de KNVB vond dat de club helemaal niet bij de rechter had moeten zijn, maar eerst de beroepscommissie moeten afwachten.

Er werd nog geen uitspraak gedaan. De rechter zegt de gebruikelijke termijn van twee weken te willen gebruiken, juist omdat het een zaak is waar veel aandacht voor is en veel belangen bij spelen. Dat betekent dat er 10 juni een oordeel volgt. Mocht het eerder mogelijk zijn, dan wordt dat een dag van tevoren duidelijk.

Vleugellam

Twente hoopt via de gang naar de rechter de afgepakte licentie terug te krijgen, een maatregel die volgens de club disproportioneel is en verstrekkende financiële gevolgen heeft voor de club.

De twee stokpaardjes die Twente de afgelopen week gebruikte, kwamen ook vrijdag weer terug. Ten eerste is een groot verschil tussen het ‘oude’ en het ‘nieuwe’ FC Twente, voerde advocaat Dolf Segaar namens de club nog maar eens aan. Het ‘oude’ Twente maakte de fouten rond de omstreden transfers van Dusan Tadic, Jesús Corona en Orlando Engelaar en de discutabele banden met investeerder Doyen. Het ‘nieuwe’ Twente heeft er al alles aan gedaan om dit verleden achter zich te laten en een nieuwe start te maken.

Ook benadrukte Segaar nog maar eens dat een Jupiler League-licentie grote financiële gevolgen heeft voor de club, te grote waarschijnlijk. Een faillissement zou dreigen. Er zijn namelijk financiële afspraken gemaakt op basis van een eredivisielicentie, met onder meer sponsoren. Daarnaast raakt de club inkomsten uit tv-gelden kwijt en lopen de inkomsten uit seizoenskaarten drastisch terug; Twente kan immers niet dezelfde bedragen verwachten van supporters voor wedstrijden een niveau lager.

“We zijn vleugellam gemaakt”, zei interim-directeur Onno Jacobs. “We hebben seizoenskaarten verkocht, verlengd. Maar we kunnen ze nog niet incasseren, want supporters weten niet welke prijs ze gaan betalen. Zelfde geldt voor sponsorpakketten. Bovendien kunnen we nu spelers niet contracteren en zijn we minder actief in de verkoop van spelers. We zijn in afwachting. We doen wat we kunnen, maar dat is niet veel.”

Segaar uitte namens Twente verder harde kritiek op de KNVB, die onterecht de indruk zou hebben gewekt dat licentieverlies geen optie zou zijn. Ook werd de manier waarop de bond de afgelopen tijd de publiciteit zocht gehekeld.

Andere afslag

“Volgens mij heeft Twente vanochtend een verkeerde afslag genomen. De club ging eraf bij Utrecht, maar dat had Zeist moeten zijn”, zo opende advocaat Harro Knijff namens de KNVB zijn betoog. Wat hij wilde zeggen: een stap naar de rechter is veel te vroeg. Hij vroeg dan ook Twente niet-ontvankelijk te verklaren. Twente had bij de beroepscommissie van de KNVB - in Zeist dus - moeten zijn, waar nu een procedure loopt. Het besluit van de licentiecommissie van de bond is namelijk een voorlopig besluit, hangende die procedure.

Knijff:

“Het kan toch niet zo zijn dat u nu al een besluit neemt dat vooruitloopt op een mogelijk besluit van de beroepscommissie dat Twente onwelgevallig is? Want we kennen nog niet eens de gronden waarop de beroepscommissie zich baseert. Ik hebe de indruk dat u gevraagd wordt om iets wat u niet kunt realiseren.”

Knijff bepleitte dat de beroepscommissie al op 6 juni, maandag over een week, mondeling de zaak zou kunnen behandelen, en een week later uitspraak zou kunnen doen. Het “spoedeisende” belang, zoals Twente dat aanvoerde, ziet de KNVB wat dat betreft niet. Vanuit het Twentekamp werd openlijk getwijfeld of de beroepscommissie al zo snel zou kunnen oordelen.

Reglementen

Op 18 mei maakte de licentiecommissie van de KNVB bekend dat zij FC Twente laat degraderen naar de Jupiler League vanwege de langdurige financiële problemen bij de club en fouten die er de afgelopen jaren gemaakt zijn rond transfers. De commissie adviseerde de licentie voor de eredivisie in te trekken en een nieuwe licentie voor de Jupiler League te verstrekken. Een stap die nog niet was opgenomen in de reglementen, maar dat wel zal worden.

Deze week werd er door de andere betaaldvoetbalclubs druk uitgeoefend op Twente om het kort geding in te trekken. Er werd onder andere een scenario besproken dat Twente in de Jupiler League zou moeten uitkomen, maar wel de bedragen van eredivisie-tv-gelden mocht houden, om zo financieel een klap te kunnen verwerken. Twente besloot het verzoek naast zich neer te leggen.

Intussen dreigt ook nog een andere manier waarop Twente door de achterdeur zou kunnen verdwijnen. De licentiecommissie deelde op de dag van het kort geding de club opnieuw in de kritieke categorie 1 in. Dat was al voor de achtste keer. Een negende keer zou eventueel ook het einde van de licentie kunnen betekenen, maar dan ook meteen voor het betaald voetbal, niet alleen voor de eredivisie.

De rechter deed vrijdag nog geen uitspraak. Die volgt uiterlijk over twee weken.