Geen rijkssubsidie, want niet in een stad

Een afstand van acht kilometer zorgt ervoor dat het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC) in Oisterwijk waarschijnlijk geen rijkssubsidie krijgt. Volgens het ministerie dienen instellingen om in aanmerking te komen gevestigd te zijn in een stad. In het advies over de Culturele Basisinfrastructuur 2017-2020 adviseerde de Raad van Cultuur vorige week de postacademische instelling een deel van de gevraagde subsidie toe te kennen. Vorige week donderdag ontving het EKWC een brief van het ministerie waarin stond dat de minister afwijkt van dit advies. „Uit telefonische navraag bleek dat het feit dat we buiten het kernpunt Brabantstad liggen er voor zorgt dat de minister geen subsidie wil geven”, zegt directeur Ranti Tjan. Het EKWC is onlangs van Den Bosch naar Oisterwijk verhuisd. „De beslissing is extra pijnlijk omdat juist de provincie erg heeft meegewerkt aan deze verhuizing.” Het ministerie kon vanmorgen geen reactie geven. Donderdag is er een kamerdebat over de adviezen. (NRC)