‘ELN zit achter verdwijning drie journalisten in Colombia’

Colombiaanse autoriteiten bevestigen dat de marxistische guerillabeweging verantwoordelijk is voor de verdwijning.

Een Colombiaanse soldaat loopt met een ELN-vlag door de straten nadat een communicatie-atenne van guerillabeweging Nationaal Bevrijdingsleger is neergehaald door de Colombiaanse strijdkrachten.
Een Colombiaanse soldaat loopt met een ELN-vlag door de straten nadat een communicatie-atenne van guerillabeweging Nationaal Bevrijdingsleger is neergehaald door de Colombiaanse strijdkrachten. Foto AFP

Het Colombiaanse Nationaal Bevrijdingsleger ELN is verantwoordelijk is voor de verdwijning van drie journalisten vlakbij de grens met Venezuela. Ze worden gevangen gehouden door de marxistische rebellengroepering, melden autoriteiten. Regeringsonderhandelaars eisen de onmiddellijke vrijlating van het trio, stelt persbureau Reuters.

De eerste journalist die verdween was de 59-jarige jarige Spaanse Salud Hernandez, die onder meer schrijft voor de krant El Mundo. Zij werd zaterdag voor het laatst gezien in de plaats El Tarra toen ze bezig was met een reportage over illegale drugsproductie. ELN verdient veel geld met de cocaïneproductie.

Twee lokale journalisten, reporter Diego D’Pablos en cameraman Carlos Melo, besloten daarop naar de regio Norte de Santander, vierhonderd kilometer ten noorden van hoofdstad Bogota, af te reizen om verslag te doen van de verdwijning. Van hen werd vanaf dinsdag echter ook niets meer vernomen.

Minister van Defensie Luis Carlos Villegas bevestigde donderdag dat de ELN “verantwoordelijk is voor de verdwijning” van de drie journalisten. De bewindspersoon weigert echter te spreken van een kidnapping, mogelijk met oog op de vredesbesprekingen die momenteel worden gevoerd.

Vredesbesprekingen

De ELN is na de FARC de grootste marxistische rebellenbeweging van Colombia. In maart kwamen regeringsonderhadelaars en het Nationaal Bevrijdingsleger overeen om vredesbesprekingen te openen. President Juan Manuel Santos verklaarde daarna echter dat deze niet zullen beginnen, voordat de groepering tweeduizend gijzelaars heeft vrijgelaten. De marxistische rebellen zijn van mening dat de vrijlating inzet moet zijn van de onderhandelingen.

Hoofdonderhandelaar Frank Pearl, die namens de regering om tafel zit met de ELN, veroordeelt de verdwijning van het trio:

“Het ministerie van Defensie bevestigt dat drie journalisten gekidnapt zijn. De onderhandelingsteams verwerpen deze gebeurtenissen nadrukkelijk en eisen de onmiddellijke vrijlating van de reporters.”