-
●●●●●
Gideon Samson: Eilanddagen
In Gideon Samson’s nieuwe jeugdroman Eilanddagen staat de ethiek van de liefde op het spel, een spel waar de 12-jarige Jakob nog bleu en onschuldig aan begint. ‘Mag dit wel?’ is zijn eerste reactie op de zoenescapade, waarna de zoenende Puck en later ook haar echte vriendje Michális instemmend knikken, en ze toch doorgaan. Lees de recensie.
-
●●●●●
Pjeroo Roobjee: Niets te vieren
Opnieuw toont de Vlaamse schrijver Roobjee fraaie demonstraties van melancholie. Dat lukt hem mede dankzij een bijna onbegrensde woordenschat. Niet een personage, maar de taal speelt de hoofdrol. Lees de recensie.
-
●●●●●
Gerbrand Bakker: Jasper en zijn knecht
Memoirs en openbare dagboeken balanceren altijd tussen vormgeving en échte openheid. Gerbrand Bakker (1962) kiest radicaal voor de openheid en toont zijn (vooral sociale) moeilijkheden. Lees de recensie.
-
●●●●●
Catherine Lacey: Niemand is ooit verloren
In een stilistisch bijzonder boek laat de onrustige hoofdpersoon van de een op de andere dag alles vallen. Wég van echtgenoot, werk en familie in New York, om hippie-achtig Nieuw-Zeeland te verkennen. Lees de recensie.
-
●●●●●
Colum McCann: Dertien manieren van kijken
In 1917 publiceerde Wallace Stevens het gedicht ‘Dertien manieren om naar een merel te kijken’. De Ierse schrijver Colum McCann ontleent er niet alleen de titel van zijn nieuwe roman aan, hij laat ook elk van de dertien hoofdstukken voorafgaan door een sectie van het gedicht. Het gaat hem niet om de merel, maar om de manieren van kijken. Lees de recensie.
-
●●●●●
Sergej Lojko: De luchthaven
NBij de slag die Oekraïense regeringstroepen eind 2014 met de rebellen leverden om het Oekraïense vliegveld van Donetsk, vielen honderden doden. Een ooggetuige schreef er een wrange roman over. Lees de recensie.
-
●●●●●
Ernst Piper: Nacht over Europa
Ongetrainde Duitse scholieren, schrijvers en kunstenaars snelden in 1914 naar het front. Welke krachten hadden het volk klaargestoomd? Historicus Piper schreef er een rijk, soms spannend boek over. Lees de recensie.
-
●●●●●
John Jansen van Galen: De gouden jaren van het linkse levensgevoel
Een evenwichtige biografie laat zien hoe weekblad Vrij Nederland tot in de jaren tachtig de norm in journalistiek Nederland kon zijn. Lees de recensie.
-
●●●●●
Auke Kok: 1936
Journalist en schrijver Auke Kok portretteert in zijn boek 1936 de treurige levens van de sprinter Tinus Osendarp en zwemster Rie Mastenbroek tijdens en na de Olympische Spelen. Sport is politiek, zoveel is duidelijk. Lees de recensie.
-
●●●●●
Stefan Vermeulen: Heineken na Freddy
Bier? Dat is 90 procent emotie en 10 procent water, zegt Heineken-bestuursvoorzitter Jean-François van Boxmeer. Een verdeling die na lezing van Heineken na Freddy van journalist Stefan Vermeulen geen stand houdt. Inmiddels is bier ook 50 procent overnames van andere biermerken. Lees de recensie.
-
●●●●●
Wolfram Siemann: Metternich
Clemens von Metternich (1773-1859) gold als een ijdele, aartsreactionaire politiechef. Maar uit deze biografie blijkt dat hij veeleer een visionair was, die keek naar de politieke speelruimte die hij had. Lees de recensie.
-
De Gouden Strop: De vier genomineerden
De jury van de Gouden Strop, waarvan de winnaar donderdag 2 juni bekend wordt gemaakt, heeft vier thrillers uitverkoren voor de shortlist van de prijs voor de beste Nederlandstalige thriller. Welke is favoriet?
-
Column: Arjen Fortuin
Op zoek naar een plaats waar woorden nog wat betekenen vluchtte ik woensdagavond naar Amsterdam-Noord.
N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Dit zijn de boeken die NRC deze week bespreekt
Met deze week recensies van boeken van Catherine Lacey, Gerbrand Bakker, Pjeroo Roobjee en de vier genomineerden voor de Gouden Strop.
/s3/static.nrc.nl/boeken/files/2016/05/2705boeken.jpg)