Derde schipbreuk in drie dagen: zeker 45 migranten omgekomen

Sinds maandag is een “ongekend” aantal van 14.000 migranten gered op de Middellandse Zee. Het dodental kan nog flink oplopen.

Migranten en vluchtelingen wachten om een reddingsboot te verlaten in de haven van Sicilië.
Migranten en vluchtelingen wachten om een reddingsboot te verlaten in de haven van Sicilië. Foto Giovanni Isolino / AFP

De Italiaanse marine heeft vrijdag 45 lichamen van migranten geborgen na een nieuwe schipbreuk voor de Libische kust. Nog tientallen mensen zijn vermist. Het is al het derde bootongeluk in drie dagen op de Middellandse Zee.

135 migranten konden gered worden van het halfgezonken schip, meldt de marine op haar Twitteraccount.

Twitter avatar ItalianNavy Marina Militare #UltimOra #SAR Nave Vega ha soccorso 135 #migranti da barcone semi affondato.Recuperate 45 salme.Continuano ricerche https://t.co/g7RnbgybNY

Slechts 24 uur eerder kostte een ander bootongeluk aan twintig tot dertig mensen het leven. De dag daarvoor overleden zeker vijf mensen nadat een boot zonk, maar honderden opvarenden worden nog vermist.

Woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR noemt de ongelukken “zeer verontrustend”, tegen persbureau AFP:

“We zien momenteel migranten arriveren in vissersboten van zeer slechte kwaliteit.”

Deze week, sinds maandagochtend, hebben reddingsschepen, maar ook militaire en commerciële schepen 14.000 migranten gered van boten die grotendeels afkomstig zijn uit Libië. Vrijdag werden tweeduizend mensen opgepikt van fragiele vissersboten in zeventien reddingsacties.

Volgens een woordvoerder van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) tegen AFP zijn deze aantallen “ongekend”:

“Het is uitzonderlijk. We zitten bijna op het niveau van de Griekse eilanden [die migranten ontvingen uit Turkije] vorig jaar.”

Volgens de kustwacht is de stijging van het aantal mensen dat de oversteek waagt het gevolg van de gunstige weersvoorspellingen: warm weer, rustige zee.