De Smaak van … Mariette Dölle

Mariette Dölle (50) wordt vanaf 1 juni de nieuwe directeur van Kranenburgh, museum in Bergen.

Foto Aad Hoogendoorn

Verheugen op Bergen

„Na tien jaar als artistiek leider van TENT in Rotterdam, verheug ik me erop om straks te werken in een prachtig gebouw in een prachtig kunstlandschap. Ik word directeur van Kranenburgh. Het is een museum voor hedendaagse kunst én heeft een vaste collectie vroeg-twintigste eeuwse kunst. Een eeuw geleden vormde een groep schilders de Bergense School. Avant-gardistische kunstenaars, die vrijer wilden werken, los uit het keurslijf, een stap weg van het realisme. Ze stelden ter discussie wat de rol van kunst moest zijn in de samenleving. De Hollandse expressionisten worden ze wel genoemd. Van een dorpje veranderde Bergen door hun komst in een kunstenaarskolonie, met Charley Toorop als bekendste representant. Al zeker honderd jaar zit kunst en cultuur in het DNA van Bergen.”

Luisteren This American Life

Als er geen files staan, rijd ik in een uur en een kwartier van Rotterdam naar Bergen. Mijn guilty pleasure is onderweg podcasts luisteren. En voordat je denkt: ‘wat hip’, het is helemaal niet hip. Het is gewoon het ouderwetse radiogevoel, maar dan beluisterbaar op bestelling. Ideaal voor de multitaskende mens. Ik ben extreem verslaafd aan This American Life, de bekende Amerikaanse radioshow en aan Call Your Girlfriend, een podcast met damesmeningen waar je vrolijk van wordt. Stuff You Should Know is handig om op een feestje een intelligent gesprek over zwarte gaten in het heelal te kunnen voeren. Ook een aanrader is de misdaadpodcastserie Serial. En luister vooral naar The Cuckoo’s Calling, een heerlijk verhaal van JK Rowling. En, niet te vergeten, het podcastkanaal van De Correspondent.

Eten La Pizza

„Ik moest wel even slikken toen ik vernam dat er binnenkort een vestiging van mijn favoriete pizzarestaurant komt bij mij om de hoek in Rotterdam. Net nu ik het overgrote deel van mijn dagen en avonden in Bergen door zal brengen. Maar goed, La Pizza op de Scheepstimmermanslaan in het centrum is een fantastisch restaurant, altijd druk, altijd gezellig en je eet er heerlijke pizza’s uit de houtoven. Binnenkort komt er dus een tweede vestiging, op kruipafstand van mijn huis.”

Respecteren Beyoncé

„Beyoncé verpersoonlijkt veel van waar we het over hebben in de wereld. De positie van de vrouw, de positie van de zwarte vrouw, maar ook de rol van de populaire cultuur in de samenleving en hoe die zich verhoudt tot de ‘hoge kunsten’. Ze is vernieuwend, uitgesproken en vooruitstrevend. Dat maakt haar voor mij tot de hedendaagse Charley Toorop. Kijk bijvoorbeeld naar haar videoclip bij het nummer Hold Up. De scène waarin ze met een knuppel de ramen inslaat van een rij geparkeerde auto’s is een directe verwijzing naar een video van de Zwitserse videokunstenaar Pipilotti Rist. Er zijn mensen die schande spreken van zo’n vermenging tussen de kunsten. Ik vind het juist geweldig.”