Champions League was goed voor SBS en Nu.nl

Voetbal op tv Miljoenen betaalde Sanoma/SBS voor de uitzendrechten van de Champions League. Dat heeft goed uitgepakt.

Ronaldo moet de ster van de Champions League-finale worden.
Ronaldo moet de ster van de Champions League-finale worden. Foto AP

De Amerikaanse superster ontdekt de kracht van miljoenen kijkers trekkende Europese tv-feestjes. Justin Timberlake gaf laatst een gastoptreden bij het Eurovisie Songfestival. En zaterdagavond treedt zangeres Alicia Keys op tijdens de openingsceremonie van de Champions League-finale.

Het is voor het eerst dat de UEFA een grote artiest heeft gecontracteerd voorafgaand aan de finale. Die trok vorig seizoen wereldwijd 180 miljoen kijkers. Zaterdagavond spelen Real Madrid en Atletico Madrid in Milaan om de zege in het grootste voetbaltoernooi van Europa.

De Champions League betekende voor Nu.nl een opstap naar meer voetbal

Grote kans dat Nederlandse tv-kijkers nauwelijks iets te zien krijgen van het optreden van Alicia Keys. SBS 6 zendt mogelijk een paar fragmenten uit maar kiest met name voor een voorbeschouwing op de wedstrijd met onder anderen Toine van Peperstraten vanuit Milaan en oud-Ajacieden Ronald de Boer en John Heitinga. Plus uiteraard de nodige commercials. Maar wie liever Keys ziet dan voetbalkenners schakelt naar Nu.nl. De grootste nieuwssite van Nederland, ook onderdeel van mediaconcern Sanoma/SBS, biedt zijn bezoekers de keuze, via twee afzonderlijke streams: zang en dans of voetbalpraat?

Die keuze illustreert hoe Sanoma/ SBS sinds het eind 2014 de uitzendrechten verkreeg de Champions League op een nieuwe, moderne manier in beeld probeert te brengen. Het mediaconcern betaalde naar schatting 17 tot 20 miljoen euro om het Europees topvoetbal drie jaar te mogen uitzenden. Dat is inclusief de online-uitzendrechten, via Nu.nl.

Tweede scherm

„Zeker in de groepsfase van de Champions League bleken wij het ideale tweede scherm bij de tv-uitzending”, zegt hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman van Nu.nl. „Zo kon je alle andere wedstrijden volgen die niet live werden uitgezonden op tv.” Gemiddeld keken 60.000 mensen naar de livestream op Nu.nl. Hoekman zegt dat hij tevreden is over het aantal kijkers.

„Maar meer nog ben ik trots op het feit dat we al direct na de wedstrijden de samenvattingen konden brengen”, zegt Hoekman. „Die filmpjes werden miljoenen keren bekeken. Met name de ochtend na een speelronde. Ik heb me er altijd over verbaasd dat zo’n service nog niet beschikbaar was.” Filmpjes met analyse en andere items met meer achtergrondinformatie dan hard nieuws, waren minder succesvol, vertelt Hoekman. Daar is Nu.nl al vrij snel weer mee gestopt. „Bezoekers verwachten van ons toch vooral het laatste nieuws.”

Mede dankzij het Europees voetbal haalde SBS 6 een hoger marktaandeel

De Champions League betekende voor Nu.nl een opstap naar meer (live) voetbal. De site biedt nu ook oefenwedstrijden van het Nederlands elftal, wedstrijden om de KNVB-beker en de Jupiler League. Nu.nl kan bezoekers een persoonlijker aanbod leveren dan de gewone tv. „Bezoekers uit pakweg Oss kunnen wij verwelkomen met de beelden van FC Oss.” Dankzij locatieherkenning op de smartphone weet Nu.nl welke club het het best kan laten zien in de app.

Het Europees voetbal was bovendien een nieuwe stap in de samenwerking tussen Nu.nl en SBS, beide onderdeel van het Fins-Nederlandse concern Sanoma. Zo zat de sportredactie van Nu.nl tijdens de Champions League-avonden ook in de tv-studio in Hilversum. En de nieuwsredactie van Nu.nl werkt intensiever samen met die van Hart van Nederland en Shownieuws.

Meer kijkers

Voor de tot voor kort kwakkelende tv-zender SBS 6 was de Champions League de gedroomde stap omhoog. Vorig seizoen is het voetbal iets beter bekeken dan het jaar ervoor, meldt de zender trots. In het seizoen 2015/ 2016 keken gemiddeld 1.553.000 mensen naar SBS 6 (plus de 60.000 live kijkers via Nu.nl); het seizoen ervoor waren dat gemiddeld 1.533.000 kijkers (exclusief de finale) op NPO 3. Het succes van PSV, dat overwinterde in de Champions League, speelde daarbij uiteraard een rol.

Mede dankzij het Europees voetbal haalde SBS 6 de afgelopen maanden een hoger marktaandeel dan een jaar eerder. Zo was het aandeel in februari onder kijkers tussen 20 en 49 jaar, de interessantste groep voor adverteerders, 2,5 procent hoger dan in 2015. In maart was dat 1,5 procent hoger.

Als SBS over een heel jaar een stijging van 1 procent marktaandeel weet te realiseren met de Champions League, zeggen reclamekenners, zal dat tussen 10 en 15 miljoen euro extra reclame-inkomsten opleveren. In totaal wordt in Nederland jaarlijks circa 850 miljoen euro besteed aan tv-reclame.

Dat is een welkome stijging: SBS haalde in 2015 een omzet van 266 miljoen euro (2014: 264 miljoen). Door afschrijvingen op vooral goodwill en programmarechten (films, series én sport) leed SBS in 2015 echter een verlies van 157 miljoen (2014: winst 9,7 miljoen).