Klopjacht in Brazilië na groepsverkrachting 16-jarige

De daders zetten beelden van de verkrachting op Twitter. De juichende reacties hierop leidden tot een maatschappelijke discussie.

De verkrachting vond plaats in een sloppenwijk in Rio de Janeiro.
De verkrachting vond plaats in een sloppenwijk in Rio de Janeiro. Foto Robin Utrecht

De politie van Rio de Janeiro is op jacht naar meer dan dertig verdachten van een groepsverkrachting die afgelopen weekend plaatsvond in de Braziliaanse stad. Het slachtoffer was een 16-jarig meisje, dat tijdens de verkrachting bewusteloos was. Op Twitter werden dinsdag foto’s en video’s van de verkrachting geplaatst. De zaak leidde tot een maatschappelijke discussie in Brazilië over de ‘machismo-cultuur’ die dit soort daden mogelijk zou maken.

De verkrachting vond plaats in een sloppenwijk in het westen van Rio de Janeiro, meldt de Canadese krant The Globe and Mail op basis van een gelekte getuigenverklaring van het slachtoffer. In de verklaring zegt het meisje dat ze het huis van haar 19-jarige vriend bezocht en vervolgens de dag erna gewond wakker werd in het bijzijn van 33 zwaarbewapende mannen. In de loop van de week verschenen beelden van de verkrachting op Twitter.

Volgens The Globe and Mail heeft de politie arrestatiebevelen uitgegeven voor vier mannen, onder wie haar 19-jarige vriend. Hij en een andere man (41) worden verdacht van verkrachting. De twee andere mannen worden gezocht voor het plaatsen van de beelden op Twitter.

Seksistische cultuur

De opgedoken beelden veroorzaakten veel verontwaardiging in Brazilië. Vooral omdat de tweets in eerste instantie veel likes en juichende reacties ontvingen. Volgens velen staan de verkrachting en de toejuichende reacties symptoom voor het seksisme in het land. Brazilië zou kampen met een machismo-cultuur die dit soort daden mogelijk maakt.

Een Braziliaanse organisatie voor vrouwenrechten concludeerde in 2015 dat een meerderheid van de Braziliaanse vrouwen rond hun negende voor het eerst met seksueel geweld te maken krijgt. NRC-correspondent Nina Jurna schreef in november:

“Al jaren liggen de verkrachtingscijfers in Brazilië extreem hoog. Volgens een recente studie van het Braziliaanse onderzoeksinstituut IPEA zijn er 1.500 verkrachtingen per dag in het land van 204 miljoen inwoners. 90 procent van de slachtoffers is vrouw. Ter vergelijking: in Nederland (met 17 miljoen inwoners twaalf keer zo klein) worden gemiddeld 8 mensen per dag verkracht.”

Enkele actiegroepen hebben opgeroepen tot protesten de komende dagen. Een afdeling van de Verenigde Naties die zich bezighoudt met vrouwenrechten heeft de Braziliaanse justitie opgeroepen de zaak uit te zoeken.