‘Blokkades Franse olie-opslagplaatsen beëindigd, behalve één’

Door de stakingen zit meer dan de helft van de Franse benzinestations geheel of gedeeltelijk zonder brandstof.

Vakbondsleiders kondigen nieuwe stakingen aan tegenover de pers.
Vakbondsleiders kondigen nieuwe stakingen aan tegenover de pers. Foto Charly Triballeau / AFP

Er is nog één staking bij een opslagplaats in Frankrijk gaande, alle andere blokkades zijn beëindigd. Dat heeft de Franse regering aan persbureau AFP meegedeeld. Door de stakingen zit de helft van de Franse benzinestations zonder of met beperkte hoeveelheden brandstof. Door het beëindigen van de stakingen kunnen deze bijgevuld worden.

Een woordvoerder van de Franse staatssecretaris voor Transport zegt tegen AFP:

“De toegang tot alle opslagplaatsen is vrijgemaakt, met uitzondering van Gargenville (tussen Rouen en Parijs) waar nog een staking plaatsvindt.”

De ontruimingen van de opslagplaatsen zijn zonder incidenten verlopen, volgens de woordvoerder.

Meer dan de helft tankstations getroffen

Op een speciale kaart (ook een app) is te zien hoeveel tankstations last hebben van de stakingen. Daarop is te zien dat 5.363 van de 10.245 tankstations, oftewel 52,3 procent, geheel of gedeeltelijk zonder brandstof zit.

Het verzet richt zich formeel tegen door de Europese Commissie geëiste hervormingen van de Franse arbeidswetgeving. De hervormingen zijn door de regering zonder stemming in het parlement doorgedrukt. Achter de wolken van traangas en smeulende autobanden is echter ook een machtsstrijd te ontwaren tussen vakbonden onderling en een gevecht om de identiteit van vakcentrale CGT zelf, schrijft Frankrijk-correspondent Peter Vermaas donderdag in NRC.

Door de beëindiging van de stakingen is de oliecrisis echter nog niet voorbij. Zes van de acht olieraffinaderijen werkten sporadisch of niet op vrijdag, volgens AFP. Vakbondsleiders hebben al nieuwe stakingen aangekondigd voor volgende week.