Dijkhoff wil geen versoepeling kinderpardon, ondanks kritiek Kinderombudsman en oppositie

De regeling waarmee asielkinderen alsnog een verblijfsstatus kunnen krijgen, wordt niet versoepeld. Dat zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) donderdag tijdens een asieldebat in de Tweede Kamer. Hij wordt daarin gesteund door een Kamermeerderheid.

Door deze kinderpardonregeling kunnen uitgeprocedeerde kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland wonen en hier ‘geworteld’ zijn, alsnog een asielstatus krijgen. Ze moeten wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Daardoor worden de meeste aanvragen afgewezen. Zo moeten de gezinnen altijd hebben meegewerkt aan hun vertrek.

Vorig jaar werden 1.360 aanvragen ingediend voor het kinderpardon, meldde de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in maart. Slechts honderd aanvragen werden ingewilligd.

Oppositiepartijen SP, D66, ChristenUnie en GroenLinks vinden de regeling te streng. Ook de Kinderombudsman en belangengroep Defence for Children hebben kritiek geuit nadat deze cijfers bekend werden.

Dijkhoff benoemde tijdens het debat de keerzijde van een te soepel kinderpardon. Dat zou uitgeprocedeerde gezinnen stimuleren om zich vijf jaar verborgen te houden voor de overheid, om vervolgens te kunnen claimen dat hun kind ‘geworteld’ is. Dijkhoff: „Ik wil geen oplossing die ervoor zorgt dat er in de toekomst nog meer kinderen in deze situatie zitten.” Bij de toewijzing van het kinderpardon wordt niet uitsluitend gekeken naar het belang van het kind, zei Dijkhoff. „Dat is niet een criterium dat alle andere criteria overvleugelt.”

Linkse oppositiepartijen probeerden coalitiepartij PvdA onder druk te zetten om versoepeling van de regeling te bepleiten. Dan zou er een linkse Kamermeerderheid ontstaan. De PvdA bleef het regeringsstandpunt steunen.