Alsnog 23 sporters betrapt op doping bij Spelen 2012

De sporters worden uitgesloten van de Spelen aankomende zomer in Rio de Janeiro. Vorige week werden ook al 31 atleten van de Spelen in 2008 schuldig bevonden.

Foto Reuters

23 atleten die meededen aan de Olympische Spelen van 2012 in Londen zijn alsnog schuldig bevonden aan dopinggebruik. Dat meldt het Olympisch Comité (IOC) vrijdagmiddag op zijn website. Om wie het precies gaat, maakt het IOC niet bekend.

De organisatie deed opnieuw onderzoek naar 265 stalen van de Londense Spelen. Het hertesten is nog steeds gaande, dus het is mogelijk dat er in de komende weken nog meer schuldigen uit de toetsen komen. De desbetreffende atleten en nationale sportbonden zijn ingelicht. Alle schuldige sporters worden uitgesloten van de Olympische Spelen van aankomende zomer, in Rio de Janeiro.

“Deze nieuwe analyses getuigen van onze vastberadenheid in het gevecht tegen doping”, zei IOC-voorzitter Thomas Bach in een verklaring.

“We willen de dopegebruikers weghouden van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat is de reden waarom we er nu zo achteraan zitten.”

Het nieuws volgt op het bericht van vorige week dat ook 31 atleten van de Spelen in Peking in 2008 alsnog betrapt zijn op dopinggebruik. Bij die tests onderzocht het IOC 454 stalen opnieuw. Sindsdien is er nog één andere atleet die meedeed in Peking betrapt op het gebruik van verboden middelen, meldt het IOC in zijn verklaring vandaag.

Stalen blijven tien jaar geldig

Het hertesten van oude monsters gebeurt de laatste jaren wel vaker, zo weet onze sportredacteur Henk Stouwdam. Zo werden eind vorig jaar nog 18 Russische deelnemers aan het wereldkampioenschap atletiek van 2005 alsnog betrapt op dopinggebruik. Maar je kunt stalen uit het verleden niet eindeloos blijven testen, aldus Stouwdam.

“Na tien jaar verjaren de stalen. Dus bij het IOC hebben ze die nu opnieuw bekeken voordat die termijn zou verjaren.”