Advocaat in zaak-Wilders tijdrekken verweten

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft hard uitgehaald naar PVV-leider Wilders en diens advocaat Knoops. Volgens officier van justitie Bos is de advocaat in de strafzaak tegen Wilders wegens belediging van Marokkanen alleen maar bezig met tijdrekken. Knoops heeft voortdurend „verzoeken en verweren die met veel tekst worden toegelicht, maar nauwelijks met relevante argumenten onderbouwd”, aldus Bos.

De rechtbank op Schiphol had donderdag verweren willen behandelen in aanloop naar de inhoudelijke zitting. Maar Knoops en Wilders bleven weg, omdat de advocaat nog bezig is met onderzoek dat de rechtbank eerder als niet noodzakelijk afwees.

„Het OM had graag wat meer voortgang gezien”, aldus Bos. Hij wees erop dat niet de feiten in de zaak worden betwist, maar dat het „uitsluitend draait om de fundamentele en rechtsstatelijke vraag naar de verhouding tussen de vrijheid van meningsuiting en het discriminatieverbod”.

Dat Wilders tijd wil winnen, zou ook blijken uit diens verzoek alle 6.400 mensen te horen die aangifte tegen hem deden. Dat zou ruim acht jaar duren. „Kennelijk was Wilders in staat en bereid om gedurende acht jaar het uurtarief van Knoops op te hoesten”, zei Bos.

Van de rechtbank mogen Wilders en Knoops alsnog op 23 september verweer voeren. Voor de inhoudelijke behandeling van de strafzaak houdt ze vast aan 31 oktober.