Aboutaleb wil Asscher uitdagen als leider

Dat Ahmed Aboutaleb er wel oren naar heeft om PvdA-lijsttrekker te worden, is in de partij bekend. Dat hij de zittende leider Diederik Samsom niet wil uitdagen ook. Maar vicepremier Lodewijk Asscher? Tegen hem zou de Rotterdamse burgemeester het wél opnemen bij een lijsttrekkersverkiezing onder de leden.

In Nieuwsuur zei Aboutaleb donderdag het een „bizarre situatie” te vinden om het op te nemen tegen Samsom, die hij als partijleider steunt. Over Asscher zei hij: „Minister Asscher heeft natuurlijk een wat andere positie, die zit in het kabinet en neemt maatregelen waar ik wel eens voor applaudisseer, maar ook maatregelen waar ik het niet mee eens ben.” Asscher overweegt serieus een gooi te doen naar het leiderschap, zeiden ingewijden enkele weken geleden tegen NRC.

De PvdA heeft als enige partij nog geen lijsttrekker aangewezen voor de verkiezingen van uiterlijk maart 2017 – behalve de VVD dan, maar daar is de aanwijzing van premier Rutte een formaliteit.

Samsom zegt dat hij zich waarschijnlijk kandideert en in dat geval graag een nieuw mandaat van de leden krijgt via een interne verkiezing. Hij heeft Asscher en Aboutaleb publiekelijk uitgenodigd het tegen hem op te nemen. Binnen de PvdA-top leeft het idee dat zo’n lijsttrekkersverkiezing – mits gepaard gaand met positieve publiciteit – de enige manier zou kunnen zijn om een reusachtige nederlaag in maart te voorkomen.

Uit een peiling van Maurice de Hond bleek onlangs dat Aboutaleb als enige PvdA’er kans zou maken om premier Rutte bij de verkiezingen te verslaan.