Eis 20 jaar cel voor Kralingse Bos-moorden van 1993

In 1993 twee mannen doodgestoken bij de mannenontmoetingsplaats. Na DNA-onderzoek werd een man vorig jaar gearresteerd.

Archieffoto van het Kralingse Bos.
Archieffoto van het Kralingse Bos. Foto Robin Utrecht / ANP

In een coldcasezaak uit 1993 heeft het Openbaar Ministerie twintig jaar cel geëist voor de moord op twee mannen in het Kralingse Bos. Dat maakte het OM vrijdag bekend. Het is volgens justitie de hoogste straf die destijds kon worden opgelegd.

De 47-jarige verdachte uit Wateringen werd vorig jaar aangehouden. Na DNA-onderzoek werd een match met hem gevonden.

Mannenontmoetingsplaats

In 1993 werden de 56-jarige Theo van Lente en 47-jarige Hans Kaptein in respectievelijk juni en september doodgestoken bij de mannenontmoetingsplaats in het Kralingse Bos in Rotterdam. Ook werden hun auto’s gestolen, die later werden teruggevonden.

De man wordt ook verdacht van poging tot moord op een andere man in Soest, in mei 1993. Daar werd een man met een kruisboog beschoten, maar hij overleefde. In een andere zaak - poging tot moord en beroving in het Kralingse Bos in augustus 1993 - eist het OM vrijspraak wegens een gebrek aan bewijs.

DNA-match

Een paar jaar geleden opende het coldcaseteam van de politie-eenheid van Rotterdam de moordzaken in het Kralingse Bos. Een match met een DNA-spoor werd niet gevonden in de databank van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Toen door een nieuwe wet het ook mogelijk werd om DNA van familieleden op te zoeken werd wél een match gevonden.

Ondanks dat de verdachte volgens het OM heeft bekend, ontkende hij vrijdag tijdens de behandeling van de zaak iets te maken te hebben met de moordzaken. Hij zou tijdens zijn verhoor onder druk gezet zijn.

RTV Rijnmond-verslaggever Paul Verspeek was aanwezig bij de zitting:

Twitter avatar PaulVerspeek Paul Verspeek Stelling advocate is: “recherche heeft valse bekentenissen afgedwongen bij David J. En verder is er niets, behalve DNA-spoor.” #homomoorden
Twitter avatar PaulVerspeek Paul Verspeek Advicate:”Cliënt kón toen in ’93 helemaal niet rijden, dus kon hij ook geen auto stelen.” #homomoorden

De rechter doet waarschijnlijk op 10 juni uitspraak in de zaak.