Stelling van de week: Het is onnatuurlijk om duiven op nepeieren te laten broeien

De gemeente heeft duiventillen geplaatst op de daken boven de winkels aan het Binnenwegplein en het Stadhuisplein om te voorkomen dat de duiven zich voortplanten en overlast veroorzaken. Een dierenverzorger voert de duiven. Die gaan er nestelen. Als ze een ei leggen haalt de verzorger het weg en legt hij er een nepei voor in de plaats.

De stelling van deze week is: ‘Laat de duiven lekker, de duiventil helpt toch niet.’

Verkoopster Luciënne Smal van ‘IJsjes enzo’ voor de ingang van de Mediamarkt op het Binnenwegplein: „Sinds die duiventillen er staan hebben we veel minder last van duiven dan vroeger. Maar ze zijn er nog steeds. Soms denk ik: had ik maar een luchtbuks, dan schiet ik ze uit de lucht. Ze poepen op onze zaak en ze zitten naast de bakken met suikergoed voor op de ijsjes.”

Maar ja, beter dan het nu is, wordt het waarschijnlijk niet.”

Teamleider Ghazala Jandoon Khan bij Albert Heijn op het Binnenwegplein:„Voor die duiventillen er stonden, hadden we nog meer last van duiven die de winkel inliepen. Maar weg zijn ze niet. Kijk, daar loopt er eentje langs de kassa. Ze komen op het eten af dat onze klanten op de grond strooien.”

Dat kunnen ze beter niet doen. We hebben borden bij de ingang van de winkel opgehangen waarop staat dat je de duiven niet mag voeren. Maar dat alleen houdt de duiven niet uit de winkel. Die duiventillen doen meer.”

Jeroen van der Lee, Partij voor de dieren: „Rotterdam heeft veel meer duiventillen nodig, bij elkaar een stuk of twintig, dertig schat ik in. Maar als ik dat tegen Eerdmans zeg – de wethouder – zegt hij dat er geen geld voor is. Ze komen af op alle plaatsen waar een patatkraam van Bram Ladage of een McDonald’s zit, want daar valt wat te eten. Maar ook moeten de mensen stoppen met brood voeren aan duiven. Daar zit veel zout in, wat slecht is voor vogels. Daar gaan ze dood aan, het verschrompelt hun nieren.”

Martin Schoon, Rotterdamse duivenmelker:„Het is onnatuurlijk om duiven op nepeieren te laten broeden, want ze komen nooit uit. Maar slechter worden ze er niet van. Als een duif elke maand eieren legt en de jongen die daaruit komen groot moet brengen, put dat het dier uit. Drie of vier keer eieren uitbroeden is wel genoeg.”