brieven

Uber…..Uber alles?

In het artikel Waarom is Uber nog geen optie in OV9292? (24/5) brengt Pierre Dimitri Gore-Coty van Uber dit idee als dé oplossing voor de last mile challenge.

En dan lijkt het wel of datgene wat Uber beweert opeens heilig en innovatief is. Vreemd dat juist NRC dit overneemt en geen onderzoek doet naar wat en waar er al is in Nederland. Sinds september 2015 biedt bijvoorbeeld www.taxiboeken.nl op alle 420 stations in Nederland taxivervoer aan. Dit doet zij met ca. 125 professionele vervoersbedrijven die staan voor hun werk en de bijbehorende kwaliteit.

In samenwerking met de Reisinformatiegroep 9292 wordt het voor- en natransport voor het taxivervoer bij het opvragen van een reisadvies proactief aangeboden. Sinds drie weken beschikt men ook over een app waardoor een reiziger met één app overal in Nederland zijn of haar taxi kan reserveren, waar men ook maar naar toe wil.

Stalins terreur

Geen grap, wel misleiding

In zijn column van 23 mei schrijft Pieter van Os: „[Amerika] de ‘land of the free’ heeft ook het hoogste aantal gevangenen per inwoner, zelfs meer dan de Sovjet-Unie had tijdens de terreur van Stalin. (Geen grap)”.

Stalin doodde tussen 1922 en 1953 per jaar ongeveer 700.000 ‘vijanden’ van het communisme, die haalden de gevangenis dus niet. Het aantal geëxecuteerden in de Verenigde Staten bedroeg in die tijd ongeveer zeventig per jaar, veruit de meeste veroordeelden zaten in het gevang en niet op de elektrische stoel.

Herman Beltman, oud-Landbouwraad in Moskou

Hiaten in archieven

Kijk naar Egyptenaren

Gemeentes kampen met hiaten in hun archieven, zo meldt de krant van 20 mei. Informatie op oude gegevensdragers (floppy’s) kan met de huidige computers niet meer bekeken worden en sommige webpagina’s zijn offline gehaald en daarmee verdwenen. Jonge teksten, gemaakt in de zeroes, nineties of hooguit eighties, maar nu al voorgoed vervlogen.

Niemand zal ervan wakker liggen, maar dat is onterecht. Eén majeure technologische ontwikkeling of één webwijziging en de boel is nauwelijks of zelfs helemaal niet meer beschikbaar.

Ter vergelijking: duizenden jaren geleden beitelden de oude Egyptenaren hun graven vol inscripties en produceerden ze legio papyrussen vol administratie en literatuur, maar die zijn nog immer te lezen.

Dave Boots, Enkhuizen

Donald Trump

Hij lijkt wel op Patton

Met grote interesse volg ik de ontwikkelingen in de Verenigde Staten. En het viel mij opeens op dat Donald Trump op George S. Patton lijkt.

De generaal kon ook ongelofelijk bot zijn: in augustus 1943 sloeg hij twee soldaten met shellshock, schold ze uit en beval ze terug te keren naar het front.

Opperbevelhebber Dwight D. Eisenhower zette Patton vervolgens tijdelijk op non-actief. Patton bood in het openbaar zijn excuses aan en keerde terug in zijn functie om met zijn Third Army de Duitsers in de pan te hakken. Hij was een inspirerende generaal die soldatentaal sprak; er werd veel van hem geaccepteerd. Ook met het bovenstaande kwam hij weg.

Je kunt zeggen van Trump wat je wilt, maar hij noemt de dingen bij de naam op een manier die miljoenen mensen aanspreekt. Hij gaat nog een heel eind komen.

Hans Vles, Middelburg

Correcties en aanvullingen

Extreem-rechts

Anders dan in Wanneer is rechts extreem in Europa? (21/5, p.16) staat, was niet het vertrek van Jean-Marie Le Pen aanleiding voor onze Frankrijkcorrespondent om het Front National niet langer ‘extreem-rechts’ te noemen. Wel dat partijleider Marine Le Pen publiek afstand nam van klassiek extreem-rechts gedachtegoed en dat FN niet anti-democratisch is.

Postcodeloterij

In Rechter fluit staat terug om loterijenbeleid (26/5, p. E2) staat dat de Postcodeloterij 40 procent afdraagt aan goede doelen. Dat moet 50 procent zijn.