Zoutzuurlek bij Brabantse Coca-Cola-fabriek

De brandweer heeft het bijtende zuur met water aangelengd. Niemand raakte gewond.

Archiefbeeld. Foto Bart Maat / ANP

Bij de Coca-Cola-fabriek in het Brabantse Dongen is in de nacht van woensdag op donderdag een zoutzuurlekkage geweest. Niemand raakte gewond en de situatie is stabiel, meldt de Veilgheidsregio. De brandweer heeft de damp in het gebouw met water verdund.

De melding kwam rond 23.45 binnen. Daarop werd de afvoer naar buiten stilgelegd en een zogenoemd waterscherm opgetrokken, zodat de damp zich niet kon verspreiden. Ongeveer een uur nadat de eerste melding van het lek binnenkwam, meldde de brandweer dat het waterscherm goed functioneerde. Een klein half uur later werden geen verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen meer gemeten.

Volgens de Veiligheidsregio staan in directe omgeving van de fabriek geen huizen. Het water dat is gebruikt voor het waterscherm zou op het terrein van Coca-Cola gebleven zijn, en niet het riool in zijn gelopen. Zoutzuur is een bijtende stof die brandwonden kan veroorzaken. De damp kan irritatie aan de ogen en luchtwegen veroorzaken.