Tegenslag Clinton, berisping om eigen e-mailserver

Een forse tegenslag voor Hillary Clinton: het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken berispte haar woensdag voor het gebruik van een eigen e-mailserver in de tijd dat ze minister van Buitenlandse Zaken was (2009-2013). Ze heeft daarmee „veiligheidsrisico’s” laten ontstaan, aldus het rapport van de interne controledienst van het ministerie. Uit het rapport blijkt ook dat hackers vergeefse pogingen deden de privéserver in de kelder van de Clintons te kraken. Clintons e-mail-gebruik wordt ook nog onderzocht door de FBI. Als de dienst overtredingen vindt zou Clinton vervolgd kunnen worden, maar dit wordt niet verwacht.

Tegen het eind van een lange campagne om de Democratische presidentskandidatuur versterkt het rapport van het departement de indruk die blijkens peilingen bij een deel van de Amerikanen bestaat: dat Clinton onbetrouwbaar is omdat zij zich boven de regels voelt staan. Zelf hamert zij op de onbetrouwbaarheid van haar tegenstander in het najaar, Donald Trump. In peilingen over de verkiezingen van dit najaar gaan de twee momenteel gelijk op.