Gewonden bij gevechten vluchtelingenkamp Calais

Een groep van zeker 350 Afghaanse en Soedanese vluchtelingen ging elkaar te lijf met stenen en stokken.

Het tentenkamp is de wachtkamer van waaruit de vluchtelingen Groot-Brittannië hopen te bereiken. Foto Pascal Rossignol / Reuters

Bij gevechten in de ‘jungle’ van Calais zijn donderdagmiddag veertig gewonden gevallen. De Franse krant La Voix Du Nord meldt dat er dertien mensen naar het ziekenhuis zijn gebracht. Vijf van hen zijn er ernstig aan toe.

De knokpartij brak rond 16.30 uur uit bij de verdeling van de maaltijden. Een groep van zeker 350 Afghaanse en Soedanese vluchtelingen raakte slaags met elkaar en ging elkaar te lijf met stenen, stokken en machetes. 250 politieagenten werden naar het kamp gestuurd om de vechtende groepen uit elkaar te halen.

Kort nadat de gemoederen bedaard waren, staken migranten verschillende hutten in het kamp in brand. Zeventig brandweermannen waren nodig om het snel verspreidende vuur te blussen. Dikke pluimen rook trokken over het centrum van Calais. De politie doet momenteel onderzoek naar hoe de vechtpartij en de daarop volgende brand hebben kunnen ontstaan. Volgens La Voix Du Nord zijn er nog geen arrestaties verricht.

Ontruiming

In maart begon de Franse politie met het schoonvegen van het zuidelijke deel van het migrantenkamp aan de Kanaal-kust. Aanvankelijk stuitten de slopers op protest en verzet, maar daaraan maakte de politie een eind. Inmiddels is ongeveer de helft van de jungle ontruimd, maar zijn de meeste mensen niet naar containers verhuisd, maar naar de noordkant van het kamp. Daar wonen nog circa 2.000 mensen.

Foto’s van de ‘jungle’in Calais in oktober 2015:

    • Maarten Back