‘Trump behaalt benodigd aantal kiesmannen’

Als enige overgebleven kandidaat voor de Republikeinen leek de nominatie hem al niet meer te kunnen ontgaan.

Donald Trump. Foto Joe Skipper / Reuters

De Republikeinse kandidaat Donald Trump heeft voldoende kiesmannen verzameld om op de Republikeinse conventie straks officieel te worden genomineerd. Dat blijkt uit een telling van persbureau AP. Trump komt uit op 1.238 kiesmannen, één meer dan nodig is om genomineerd te worden.

Trump haalt volgens AP het aantal kiesmannen, omdat hij in juli tijdens een Republikeinse Conventie kan rekenen op de stemmen van een aantal ongebonden gedelegeerden. Eén van die ongebonden gedelegeerden laat weten op Trump te zullen stemmen “omdat hij kiezers aanspreekt die niet tevreden zijn met hoe Amerika er nu voorstaat”.

De nominatie leek Trump al niet meer te kunnen ontgaan. Zijn enige overgebleven rivalen senator John Kasich, en Ted Cruz stapten in mei uit de race, waardoor Trump nog de enige overgebleven kandidaat was voor de Republikeinen in de strijd om het Witte Huis.

Op 7 juni vinden de laatste voorverkiezingen in vijf staten plaats.