Steven in het roze: venijn van de langste Girorit zit ‘m in de staart

Het wordt vandaag opletten geblazen voor Kruijswijk: in de finale wachten twee korte maar steile klimmetjes en een technische afdaling.

Steven Kruijswijk voorafgaand aan de etappe van woensdag. Foto Vincenzo Pinto/AFP

Nog vier etappes scheiden Steven Kruijswijk van een historische prestatie: de winst van de Ronde van Italië. Waar de renner zich in de vlakke rit van woensdag kon sparen, wordt het donderdag al een stuk lastiger. Toch zou zijn roze trui vandaag niet in gevaar mogen komen.

Het venijn van de etappe van donderdag tussen Muggiò en Pinerolo zit in de staart. In de langste rit van deze Giro (240 kilometer) doemt na 215 kilometer de Pramartino op, een klim van amper vijf kilometer maar wel een met een gemiddeld stijgingspercentage van 10,5 procent en uitschieters tot 17,5 procent.

Giro

Het profiel van de achttiende etappe tussen Muggiò en Pinerolo. Giro

Aanval van Nibali?

Op de top van de Pramartino moeten de renners nog zo’n twintig kilometer afleggen, waarvan zeven al dalend. Daarin schuilt misschien nog wel het meeste gevaar. Kan Vincenzo Nibali, die algemeen bekend staat als één van de beste dalers van het peloton, op dit technische stuk wat tijd terugpakken?

Volgens NRC-wielerredacteur Dennis Meinema wordt het vooral een dag van opletten en alert van voren rijden voor Kruijswijk:

“De aanloop naar de Pramartino is ontzettend lang. De truc is dat zijn ploeg hem goed afzet aan de voet van de klim. Kruijswijk moet vervolgens het wiel van Valverde, Nibali en Chavez houden en alleen op hun uitvallen reageren. De beklimming is kort en dat is in het voordeel van explosievere mannen als Valverde. Kruijswijk is iemand die liever een klim van twintig kilometer heeft dan van vijf.”

Twitter avatar giroditalia Giro d’Italia “I’ve enjoyed riding with the Maglia Rosa as much as I could. I knew this was my last easy day race”. https://t.co/IN1uztZTq9

Mocht de Haai van Messina of één van de andere concurrenten van Kruijswijk op de Pramartino wegrijden, dan wacht een misschien nog wel venijniger slot. Op 2,5 kilometer van de meet draaien de renners de Via dei Principi d’Acaja op, een kort maar loeizwaar klimmetje van vijfhonderd meter met uitschieters tot 20 procent. Het peloton, of wat daar nog van over is, trekt zich omhoog langs een smalle doorgang over kasseistroken.

Kans op ritoverwinning voor Kruijswijk is klein

Kruijswijk aast in de laatste Girodagen op de felbegeerde etappewinst, na eerder al driemaal tweede te zijn geworden. De kans dat het vandaag gaat gebeuren, acht Meinema klein:

“Hij komt waarschijnlijk niet solo aan, en in een sprint legt hij het af tegen de meeste renners uit het peloton. De rit is meer iets voor een coureur als Jungels of Valverde. Die houden van korte, explosieve klimmetjes. En wat kan Nibali in de technische afdaling? Normaal is dit echt iets voor hem, maar hij voelt zich niet goed en is daarom woensdag medisch gecheckt.”

Kruijswijk zelf oogde na de etappe van woensdag weliswaar vermoeid, maar toch mag daar volgens Meinema nog niet te veel uit worden afgeleid:

“Hij vond het vandaag een lange dag, maar gaf ook aan energie te hebben gespaard. Mannen als Bram Tankink en Jos van Emden hebben hem goed uit de wind gehouden. Hij oogt wat vermoeider dan dinsdag, maar wie is dat niet na ruim twee weken?”

Twitter avatar LottoJumbo_road LottoNLJumbo Cycling “I enjoyed it and tried to save as much energy as possible,” @S_kruiswijk https://t.co/667oMmFZtI https://t.co/72cMrdqvn1
Twitter avatar s_kruijswijk Steven Kruijswijk Pretty well protected by the @LottoJumbo_road mates! 👊🏻💪🏻 https://t.co/olwvXYhQCD

Slapstick in Pinerolo

Het is voor Kruijswijk overigens te hopen dat het vandaag niet regent aan de finish. De Giro-aankomst in Pinerolo in 2007 leidde namelijk tot een ware glijpartij en slapstickachtige taferelen.