Cultuur

Niks klimaatverdragen, Donald Trump wil ruim baan voor olie

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

It’s the oil stupid! Als Donald Trump president wordt wil hij het klimaatverdrag van Parijs opzeggen, toch de Keystone-oliepijpleiding vanuit Canada aanleggen en maatregelen van Obama voor CO2-reductie terugdraaien. Daarmee zal de Amerikaanse olie- en kolenindustrie weer opleven en de nationale veiligheid een boost krijgen, zei Trump volgens persbureau Reuters bij een bijeenkomst in het olierijke North-Dakota:

“Any regulation that’s outdated, unnecessary, bad for workers or contrary to the national interest will be scrapped and scrapped completely. We’re going to do all this while taking proper regard for rational environmental concerns.”

Daarmee is het contrast met de Democratische presidentskandidaten Hillary Clinton en Bernie Sanders groot. Zij willen juist afscheid nemen van fossiele brandstoffen en extra inzetten op duurzame energie. Volgens Trump vernietigt hun politiek banen en zouden de VS uiteindelijk weer in het Midden-Oosten moeten smeken om olie.

Snapchat is 20 miljard dollar waard

De snelgroeiende foto-app Snapchat heeft 1,8 miljard dollar opgehaald bij een investeringsronde en daarmee zou de totale waarde van het bedrijf inmiddels al 20 miljard dollar zijn. Daarmee zijn alleen Uber en Airbnb grotere private tech-bedrijven, meldt Quartz.

Die waarde is niet gebaseerd op winsten die Snapchat behaald, maar vooral op de snelle groei en het constante gebruik van de app. In februari zei topman Evan Spiegel dat de grens van 100 miljoen gebruikers was gepasseerd en het bedrijf meldde in april dat er 10 miljard views per dag waren.

Volgens TechCrunch zijn onder de investeerders onder meer General Atlantic, Sequoia Capital, T. Rowe Price, Lone Pine, Glade Brook Capital, IVP, Coatue Management en Fidelity. Het opgehaalde geld wordt waarschijnlijk gebruikt voor nieuwe overnames, zo kocht Snapchat onlangs nog Bitstamps, eigenaar van populaire Bitmoji-app waarmee mensen een emoji van zichzelf kunnen maken.

Google wint copyright-zaak tegen Oracle

Een federale jury in San Francisco heeft Google gelijk gegeven in de langslepende copyright-zaak tegen Oracle over het gebruik van Java-code voor Android. Volgens de jury mag Google citeren uit de code zonder ervoor te betalen, schrijft The Wall Street Journal.

De door heel Silicon Valley angstvallig gevolgde zaak duurt al sinds 2010, maar is met deze uitspraak nog niet ten einde, want Oracle heeft direct al laten weten in hoger beroep te gaan. Oracle zegt de rechten te hebben op de Java-code waar Google grote delen van heeft gekopieerd, terwijl Google vindt dat Java een vrije en open programmeertaal is en daarom geciteerd mag worden uit de code.

Volgens Oracle is deze uitspraak slecht voor de innovatie want het intellectueel eigendomsrecht wordt hiermee verzwakt. Het wordt daarmee minder aantrekkelijk voor tech-bedrijven om te investeren in het ontwikkelen van nieuwe programma’s.