Rechter: Anis B. mag worden uitgeleverd aan Frankrijk

Terreurverdachte B. werd opgepakt in Rotterdam-West. In het appartement waar hij verbleef, lag zo’n 45 kilo munitie.

Agenten op de hoek van de Gerrit van de Lindestraat en Van Oosterzeestraat, na de actie waarbij Anis B. werd gearresteerd. ANP / Marten van Dijl

Terreurverdachte Anis B. mag worden uitgeleverd aan Frankrijk. Dat besloot de rechtbank in Amsterdam donderdag. De 32-jarige Fransman wordt verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanval. Hij werd in maart opgepakt in Rotterdam.

B. werd op verzoek van Frankrijk gearresteerd toen hij zijn appartement aan de Burgemeester Meineszstraat in Rotterdam-West verliet. De Fransen waren hem op het spoor gekomen na de arrestatie van Reda Kriket in Parijs. De 34-jarige Kriket zou een grote rol hebben gespeeld bij de aanslagen in de Franse hoofdstad en met de arrestatie zou een ophanden zijnde aanslag verijdeld zijn. De twee zijn volgens Franse media samen in Syrië geweest.

Het OM sprak meteen na de arrestatie de ambitie uit om B. zo snel mogelijk naar Frankrijk uit te leveren. B. heeft zijn uitlevering aangevochten; volgens zijn advocaat vreest hij een levenslange gevangenisstraf in Frankrijk, zonder uitzicht op vrijlating.

Kogels geschikt voor kalasjnikovs

De politie vond in het appartement waar B. verbleef zo’n 45 kilo munitie. Het ging onder meer om kogels van het kaliber 7.62, die zijn geschikt voor kalasjnikovs. Verder lagen er geld en drugs. Wapens of explosieven werden niet aangetroffen.

B. wordt verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanval in Frankrijk, niet in Rotterdam, zei het OM na de aanhouding. Drie Algerijnen werden in Rotterdam opgepakt in verband met de arrestatie van B., waaronder de eigenaar van het appartement waar B. verbleef.

Lees meer over de buurt waar B. werd opgepakt: Nieuwe Westen is geen Molenbeek