Politietopman Driessen ten onrechte gescreend

Politiecommissaris Tom Driessen, die belast was met de organisatie van de internationale top tegen nucleair terrorisme (NSS) in 2014, is door de minister van Binnenlandse Zaken ten onrechte een Verklaring van Geen Bezwaar onthouden. Dat heeft de Raad van State geoordeeld. Driessen werd in 2013 „met onmiddellijke ingang” van de organisatie van de top in Den Haag afgehaald omdat inlichtingendienst AIVD twijfelde aan zijn integriteit. De dienst ontdekte dat Driessen in 2011 moest opstappen bij politieorganisatie Europol omdat hij zou hebben geprobeerd een bevriende Nederlander tijdens een sollicitatie te bevoordelen. De Raad van State vindt, net als Driessen, het AIVD-onderzoek misplaatst omdat organiseren van de NSS niet gold als vertrouwensfunctie. (NRC)