Waarom Prince nu ineens wel op YouTube te vinden is

The Vault Op YouTube zijn na het overlijden van Prince tal van video’s en muziekopnamen verschenen. Sommige daarvan lijken te komen uit zijn kluis in Paisley Park.

FOTO Getty Images/Kevin Mazur

Ruim een maand na zijn overlijden leeft Prince op internet meer dan ooit. In het laatste jaar voor zijn dood lukte het hem in zijn verbeten strijd tegen het gebruik van zijn muziek zonder te betalen zijn aanwezigheid op internet tot een minimum te beperken. Op YouTube bijvoorbeeld waren slechts een handvol video’s van Prince te zien.

Maar na zijn onverwachte dood op 21 april is YouTube volgestroomd met zo veel video&aposs en muziek, dat het vele dagen kost om ze allemaal te zien en te horen. De video’s - van zijn eerste tv-optreden voor American Bandstand in 1979 tot 21 seconden van zijn laatste, echte optreden op 14 april in Atlanta - geven een compleet overzicht van zijn kaleidoscopische loopbaan.

Veel video’s zijn professionele opnamen van het enorme aantal optredens dat Prince de afgelopen veertig jaar heeft gegeven. Maar het wemelt nu op YouTube ook van met smartphones gemaakte video&aposs, met vaak een matig geluid. Een hiervan laat zien hoe Prince tijdens een concert in Madison Square Garden in New York in 2011 het Amerikaanse fenomeen Kim Kardashian wegstuurt van het podium, nadat zij alleen een beetje beroemd had staan doen in plaats van met hem te dansen: ‘Get off my stage’, zegt hij na een halve minuut tegen haar.

Vanaf begin mei verschenen op YouTube ook steeds meer opnamen zonder beelden waarvan de titels als Alive in the Vault suggereren dat ze afkomstig zijn uit The Vault, de geheimzinnig kluis in Prince’s woonwerkcomplex Paisley Park, waarin duizenden uren muziek verborgen zouden zitten. Veel kluisopnamen zijn, vermoedelijk op last van de erven Prince alweer verwijderd van YouTube, maar zelfs de resterende bestanden wekken stellig de indruk dat The Vault inderdaad barstensvol opnamen zit. Sommige van de onder schuilnamen opgedoken opnames duren een uur of drie. Prince iVault 1991 Unpublished Music Full Album heeft zelfs de Wagneriaanse lengte van ruim vijf uur.

Niet alles wat nu onder de noemer Vault op YouTube staat, komt ook echt uit de kluis. Soms hoor je nummers die Prince zelf al op Crystal Ball, de box met 4 cd’s uit 1998, uitbracht. De meeste nummers dateren uit de jaren voor en na 1990 en zijn vaak al eerder verschenen op een van de vele bootlegs met Prince-muziek. Er was in die jaren een ‘lek&apos in Paisley Park, vertelde voormalig directeur Alan Leeds van Paisley Park in de BBC-documentaire Hunting for Prince’s Vault uit 2015. Erg moeilijk was het toen overigens niet om te lekken, voegde hij daar aan toe, want Prince liet zijn opnamen overal rondslingeren. Zijn auto lag er bijvoorbeeld vol mee.

Lang niet alles uit Prince&aposs kluis is opzienbarend. Veel opnamen zijn remixes van nummers van reguliere albums uit begin jaren negentig of langdurige instrumentale grooves, die klinken als eerste probeersels. Ook gaat het vaak om muziek van The New Power Generation, Prince’s band uit begin jaren negentig, of van een van zijn vele vrouwelijks protegés zoals Mavis Staples. Maar regelmatig duiken er verrassingen op, zoals een veel langere versie van het rijk georkestreerde Crystal Ball dan op de cd-box uit 1998 staat.