Politietopman Driessen ten onrechte gescreend door AIVD

Driessen werd in 2013 na onderzoek ontslagen als projectleider van de nucleaire top in Nederland.

Tom Driessen, voormalig hoofd Dienst Nationale Recherche. Foto: Erik van 't Woud / ANP

Tom Driessen, die als ex-hoofd nationale recherche belast was met de organisatie van de Nuclear Security Summit (NSS) in maart 2014, is door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ten onrechte een Verklaring van Geen Bezwaar onthouden. Dat heeft de Raad van State vorige week in hoger beroep geoordeeld.

Politiecommissaris Driessen was al ruim een jaar belast met de organisatie van de nucleaire top in Nederland, toen hij in augustus 2013 “met onmiddellijke ingang” uit zijn functie werd gezet omdat inlichtingendienst AIVD twijfelde aan zijn integriteit. Na een veiligheidsonderzoek kwam aan het licht dat Driessen in 2011 voortijdig moest opstappen als tweede man bij de politieorganisatie Europol omdat hij zou hebben geprobeerd een bevriende Nederlandse kandidaat tijdens een sollicitatie te bevoordelen.

Verklaring van Geen Bezwaar

Op 10 oktober 2013 weigerde de minister Driessen een Verklaring van Geen Bezwaar te geven. Het daartegen gemaakte bezwaar werd door de minister ongegrond verklaard. Driessen ging hier volgens tegen in beroep: volgens hem had het veiligheidsonderzoek van de AIVD nooit mogen plaatsvinden, omdat het organiseren van de NSS niet was aangewezen als vertrouwensfunctie. Op 9 april 2015 verklaarde de rechtbank in Rotterdam zijn beroep echter ongegrond.

Driessen stapte vervolgens naar de Raad van State, de hoogste bestuursrechter in Nederland, die hem gelijk gaf en zijn beroep gegrond verklaarde. De eerdere besluiten van de rechtbank in Rotterdam en het niet-geven van een Verklaring van Geen Bezwaar worden hiermee vernietigd. Ook draait het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op voor de gemaakte proceskosten.

Via Twitter laat zijn advocate, Mariska Aantjes, weten dat zij en haar cliënt blij zijn met de uitspraak:

    • Etienne Verschuren