Philips Lighting gewaardeerd op 3 miljard euro

Het Eindhovense bedrijf brengt de lichtdivisie vrijdag voor twintig euro per aandeel naar de beurs.

De topmannen van Philips Frans van Houten en Philips Lighting Eric Rondolat. Foto ANP

De openingskoers van de aandelen Philips Lighting zal vrijdag twintig euro bedragen. Dat maakte het bedrijf, dat met de beursgang de lichtdivisie afstoot, donderdagavond bekend. Een kwart van de aandelen van het concern komt nu beschikbaar, waarmee de marktwaarde van Philips Lighting uitkomt op drie miljard euro. Het Eindhovense bedrijf haalt met de emissie 750 miljoen euro op.

De waardering ligt binnen de eerder aangegeven bandbreedte van 18,50 tot 22,50 euro per aandeel. Volgens Philips was er onder institutionele partijen en particuliere beleggers veel belangstelling voor de waardepapieren. In totaal komen 37,5 miljoen aandelen beschikbaar. Het restant moet de komende jaren naar de beurs worden gebracht.

Toeleggen op gezondheidstechnologie

Het Eindhovense bedrijf wil zich volledig toeleggen op gezondheidstechnologie en splitst daarom de onderneming op in Philips Lighting en Philips HealthTech verlichtingsdivisie af. Topman Frans van Houten van Philips noemt het besluit een “strategische mijlpaal”:

“Ik ben tevreden met de reactie van de investeerders ten opzichte van Philips Lighting. Deze strategische mijlpaal stelt Royal Philips in staat om zich te focussen op de snelgroeiende markt voor gezondheidstechnologie. Ik ben ervan overtuigd dat zowel Royal Philips als Philips Lighting zullen floreren als afzonderlijk genoteerde bedrijven.”

Het huidige Philips heeft 117.000 werknemers, waarvan er 36.000 bij Philips Lighting werken. Het concern werd oorspronkelijk opgericht in 1891.

    • Jorg Leijten