Opnieuw vluchtelingenboot gekapseisd voor Libische kust

Bij het incident kwamen 20 mensen om het leven, 88 vluchtelingen werden gered.

Een foto van de vissersboot die woensdag kapseisde. Foto AFP.

Voor de Libische kust is donderdag een boot vol vluchtelingen gekapseisd. Volgens de Italiaanse kustwacht zijn daarbij 20 mensen om het leven gekomen. 88 mensen zijn uit het water gered, zo meldt persbureau Reuters.

Het is de tweede keer in twee dagen tijd dat een boot met vluchtelingen kapseist voor de Libische kust. Woensdag sloeg een houten vissersboot om in het Kanaal van Sicilië met aan boord vijfhonderd mensen. Daarvan worden er volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) nog altijd honderd vermist. Zij zijn vermoedelijk vast komen te zitten onder de romp van de boot en verdronken. Eerder nog werd gesproken van vijf doden.

Bekijk ook de In beeld van woensdag: Boot vol vluchtelingen kapseist voor Libische kust

De afgelopen weken is het aantal bootvluchtelingen dat vanuit Libië de oversteek naar Italië probeert te maken, sterk toegenomen. Volgens persbureau Reuters is de stijging te verklaren door het warme weer en de rustige zee. Op donderdag waren twintig reddingsoperaties bezig op de Middellandse Zee, waarbij zeker 900 mensen zijn gered. Het totaal aantal geredde bootvluchtelingen sinds maandag staat op 7.000.

Het aantal bootvluchtelingen dat Italië heeft bereikt is sinds begin dit jaar met 9 procent gedaald tot 37.743, maar de opvangplaatsen zijn al bijna vol, zo meldt de minister van Binnenlandse Zaken van het land.

Reddingsoperaties Libische kustwacht

De Libische kustwacht heeft donderdag 766 bootvluchtelingen gered. De migranten werden in twee groepen gevonden: 550 bij de Libische kuststad Sabratha en 216 nabij Zuara. Tussen de steden zijn twee lege boten gevonden.

    • Maarten Back