OM zeer kritisch over ‘vertragende’ tactiek Wilders

Volgens officier van justitie Wouter Bos is Knoops alleen maar bezig met tijdrekken.

Wilders en Knoops tijdens een eerdere zitting.
Wilders en Knoops tijdens een eerdere zitting. Remko de Waal/ANP

In een ongebruikelijk kritisch betoog heeft het OM vandaag hard uitgehaald naar de wijze waarop Geert Wilders en zijn advocaat Geert-Jan Knoops opereren in de strafzaak die tegen de PVV-leider is aangespannen wegens het opzettelijk beledigen van Marokkanen.

Volgens officier van justitie Wouter Bos is Knoops alleen maar bezig met tijdrekken. De advocaat heeft voortdurend “verzoeken en verweren die met veel tekst worden toegelicht, maar nauwelijks met relevante argumenten onderbouwd”, aldus Bos vanochtend in de rechtbank op Schiphol.

De Haagse rechtbank had vandaag uitgetrokken voor het behandelen van preliminaire verweren. Maar Knoops en Wilders lieten de rechtbank woensdag weten dat zij in het geheel niet zouden verschijnen. Knoops is bezig nog onderzoek te doen dat de rechtbank op een vorige zitting als niet noodzakelijk afwees. “Thans is nog niet al de informatie voorhanden op basis waarvan een preliminair verweer kan worden opgeworpen. De verdediging wenst haar verweren volledig en naar behoren te onderbouwen, hetgeen meer onderzoek en derhalve meer tijd vergt”, schreef Knoops de rechtbank.

Justitie betreurt die opstelling. “Het OM had graag wat meer voortgang gezien. De samenleving is gediend met een rechtvaardige en juiste, maar ook met een doelmatige en tijdige beoordeling van deze zaak”, aldus Bos.

“Een zaak waarin de ten laste gelegde feiten door de camera zijn vastgelegd en niet worden betwist. Een zaak die uitsluitend draait om de fundamentele en rechtstatelijke vraag naar de verhouding tussen de vrijheid van meningsuiting en het discriminatieverbod. Een vraag waarop niet alleen Wilders, maar ook de samenleving een tijdig rechterlijk antwoord verdient.”

Dat Wilders alleen maar uit is op het winnen van tijd blijkt volgens de officier van justitie ook uit zijn verzoek om alle 6.400 aangevers tegen hem te horen. “Uitvoering daarvan zou ruim acht jaar in beslag nemen. Kennelijk was Wilders in staat en bereid om gedurende acht jaar het uurtarief van Knoops op te hoesten”, zei Bos met nauwelijks verholen cynisme. Volgens Bos is er ook geen reden voor vertraging omdat “op deze zaak maar liefst vier advocaten zitten. Meer advocaten dan rechters”.

Het OM wil dat de rechtbank geen verder uitstel toestaat en op 31 oktober, zoals eerder gepland, met de inhoudelijke behandeling van de strafzaak begint. De rechtbank besloot donderdag dat Wilders en Knoops wel later alsnog, op 23 september, preliminaire verweren mogen voeren. De datum van 31 oktober voor de behandeling blijft staan.