OM wil in gesprek met Sylvana Simons

Justitie wil bekijken of er aanleiding is voor een onderzoek. Er ligt voor zover bekend geen aangifte.

Sylvana Simons. Foto Freek van Asperen / ANP

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam wil in gesprek gaan met Sylvana Simons over de reacties op haar aankondiging dat ze de politiek in gaat. Justitie wil bekijken of er sprake is van bijvoorbeeld bedreiging of belediging en of er mogelijk strafbare feiten zijn gepleegd, zo heeft het OM donderdag laten weten.

Het plan van het Openbaar Ministerie om contact op te nemen is een eigen initiatief, zegt een woordvoerder. Het OM meldt dat Simons nog geen aangifte heeft gedaan. Voor sommige misdrijven (zoals belediging) is een aangifte nodig, maar justitie kan in bepaalde gevallen ook zelf tot vervolging overgaan.

Uitzwaaidag Simons

Simons maakte vorige week bekend dat ze zich had aangesloten bij de beweging DENK van de Turks-Nederlandse Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk. Haar aankondiging en de bijbehorende optredens in De Wereld Draait Door en RTL Late Night leidden tot zowel positieve als negatieve reacties op traditionele en sociale media. Duizenden mensen sloten zich op Facebook aan bij de “Uitzwaaidag Sylvana Simons” op 6 december, verwijzend naar de dag dat de Sint en zijn Pieten met de stoomboot terug naar Spanje gaan. Medestanders van Simons beschouwen veel van die reacties als racistisch en vrouwonvriendelijk.

Lees ook dit interview met de oprichter van de Facebookpagina: Donny Bonsink vindt zijn ‘uitzwaaipagina’ niet racistisch

Het Openbaar Ministerie zegt contact met Simons te zoeken naar aanleiding van de berichten op met name de sociale media. “We willen weten of een onderzoek noodzakelijk is”, aldus een woordvoerder. Sylvana Simons laat via DENK weten niet op het nieuws te willen reageren.